Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brolenius skrällde

Annons

u ''Halva startfältet bestals en chans att kvala till VM. Men det Brolenius gjorde var en bragd.''

Så uttryckte sig en alpin journalist efter tisdagskvällens världscuptävling i slalom, den sista tävlingen före VM i St Moritz, som startar på söndag.

Trots usla snöförhållanden och startnummer 53 lyckades Johan Brolenius bli nia - tangerat personbästaresultat.

Det var mildväder i österrikiska Schladming på tisdagen. Världscuparrangören försökte få snön att hålla ihop med kemikalier, men misslyckades. Och då blev det som det blev. Redan efter några åkare såg tävlingsbranten ut som en puckelpist.

Markus Larsson bemästrade inte riktigt förhållandena, tog sig in på 20:e plats i första åket. Johan Brolenius startade som nummer 53 och blev den ende med startnummer över 34 som tog sig in bland de 30 som fick starta i andra åket.

- Är man i bra form så klarar man allt. Och jag är i mitt livs form. Så bra som jag varit i år, med tanke på de startnummer jag haft, det är ofattbart, säger Johan.

Brolenius i telefon från målhanget i Schladming.

- Nu när jag får bättre startnummer, då blir jag livsfarlig, säger han med vetskap om att han till VM kommer få betydligt bättre startnummer.

Guldvinnare

Han har fått starta i fyra slalomtävlingar i vinter - i tre av dem har han varit bland de 16 bästa. Och så blev han nia på tisdagen, tangerat personbästa med tävlingen i Chamonix för tre år sedan, och hade näst bästa tid i andra åket.

- Jag är skitnöjd, ropar han i telefonen.

Efter söndagens elfte plats vann Brolenius 50 gram guld (bäste åkare med högt startnummer). Han fick ytterligare 50 gram guld efter tisdagens nionde plats.

Nu ser han fram emot VM, dels för att slalomformen är god, dels för att han ska köra sin livs första kombinationstävling.

- Jag vill köra kombinationen med tanken på OS och kommande VM. Man behöver tid för att bli bra. Någon störtloppsåkare blir jag aldrig, men åker jag bra i slalom och några av favoriterna misslyckas - då är en pallplats i VM inte långt borta.

Palander vann igen

Markus Larsson var varken nöjd eller missnöjd med sin insats på tisdagen.

- Det var ju lite si och så med underlaget. Jag försökte ge allt, något mer kunde jag inte göra. Jag ska inte klaga, jag fick ju ett tidigt startnummer i andra åket, säger Larsson, som liksom Brolenius också kör kombinationen i VM.

- Det ska bli kul, det är bra att få köra slalomen i den pisten inför själva slalomtävlingen.

I söndags tog Kalle Palander Finlands första alpina världscupseger. När väl isen var bruten, gick han förstås inte att stoppa i Schladming heller. Palander ledde efter första åket och vann med hela 1,30 sekunder före Benjamin Raich, Österrike, som var två hundradelar före norrmannen Hans-Petter Buraas.

Ingela Ahlberg/TT

Mer läsning

Annons