Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödkriget knäcker Mora IK?

Annons

Därmed går klubben miste om miljoninkomster.

De två senaste säsongerna har Mora IK:s spelare haft varumärket Mora exponerat på bröstet.

Avtalet mellan Wasabröd och Mora IK sträcker sig även över nästa säsong.

Men frågan är om det blir någon tredje säsong med bröd på bröstet.

Wasabröd i Filipstad och Leksandsbröd ligger som bekant i luven på varann. Leksandsbröd ifrågasätter om Wasabröd har rätt att använda varumärket Mora när brödsorterna inte tillverkas i Mora.

Tvisten mellan de båda brödgiganterna har i dagarna varit uppe i Marknadsdomstolen. Leksandsbröd hävdade i förhandlingarna att Wasabröd på alla sätt försöker knyta sitt runda knäckebröd till själva orten Mora.

Ett exempel är ,enligt Leksandsbröd, sponsringen av Mora IK, som bär det varumärkesskyddade tecknet Mora på bröstet.

Under förhandlingarna lovade emellertid Wasabröd, för att visa sin goda vilja gentemot Leksandsbröd, att inte förlänga avtalet med Mora IK.

- Vi betalar för mycket för den exponeringen. Samarbetet med Mora IK kommer att upphöra, sade vd Mikael Hellberg på onsdagen.

Han underströk att det var ett beslut som Wasabröd fattat på kommersiella grunder och inte för att bolaget medger att Leksandsbröds påståenden om kopplingar till orten Mora är riktiga.

Forsknings- och utvecklingschefen för Wasabröd, Leif Holmgren, konstaterade att bolagets ledningsgrupp bedömt det hela som "ett av de sämsta sponsringsavtal vi någonsin skrivit".

Leksandsbröd påstod i Marknadsdomstolen att avtalet ger Mora IK en miljon kronor per år. Wasabröd dementerade inte den siffran.

På torsdagen upplyser vd:n Hellberg att löftet i domstolen inte innebär att också det löpande avtalet sägs upp.

- Vi kommer inte att dra oss ur avtalet, säger han.

Men Wasabröd kan bli så illa tvunget. Om marknadsdomstolen kommer fram till att Wasabröd inte får använda varumärket Mora då faller avtalet, och märket måste plockas bort från Mora IK:s tröjor.

- Jag vet inte vad som händer med avtalet mellan oss och Mora IK om vi inte kan använda varumärket Mora. Det här är nog ett knivigt fall för Marknadsdomstolen. Och jag vill inte diskutera det här i medier innan vi pratat med Mora IK, och innan domstolens utslag kommit, säger Mikael Hellberg.

Marknadsdomstolens utslag kommer den 2 april.

Så fram till dess kommer varumärket Mora att pryda Moraspelarnas dress. Men sedan...

Och någon förlängning av avtalet blir alltså det inte. Det har Wasabröd lovat Marknadsdomstolen.

GUNNAR BÄCKE JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons