Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brodin skrällde i tourprologen

/

Falutjejen Hanna Brodin var den stora överraskningen när Tour de ski inleddes med en prolog över 3,1 kilometer fristil i tyska Oberhof på torsdagen.

Annons

Hanna Brodin var den stora skrällen när vinterns största tävling inleddes med 3,1 kilometer fristil i tyska Oberhof. Den 21-åriga Faluntjejen var trea, fyra sekunder bakom segrande polskan Justyna Kowalczyk. Norska storfavoriten Marit Björgen var fyra tiondelar efter Kowalczyk.

– Jättekul. Det har känts bra hela hösten och jag försökte bara hitta rätt flyt, sade Brodin efter sitt skrällrace.

Brodin har visat tidigare att hon är i världsklass på korta sträckor. Inte minst i höst. Hon följde upp femteplatsen i fristilssprinten i Düsseldorf med att bli fyra i den krävande sprinten i Davos.

Nu var det dubbelt så långt. Men Brodin höll ännu bättre. Tredjeplatsen gav fem bonussekunder inför fredagens jaktstart, 10 kilometer klassisk åkning.
Då är det flera gånger så långt.
– Det ska bli kul. Jag får försöka hitta någon rygg som är bra. Men jag tänker inte rusa i början, sade hon.

Charlotte Kalla åkte in på nionde plats, sju sekunder bakom Kowalczyk. Ett styrkebesked med tanke på förutsättningarna.
– Över mina förväntningar. En sån här sträcka borde passa mig, och att det var så hårt och isigt var kanske till min fördel. Det gällde att åka stort och kraftfullt, men man kunde inte gå på för hårt och hoppskejta, sade den svenska skiddrottningen, som slog igenom med sin seger i Tour de ski för fyra år sedan, till SVT.

En annan pallskräll var att Marit Björgen inte vann. Det var första gången i år som den suveräna norskan inte var först över mållinjen i ett lopp utanför en sprinttävling. Justyna Kowalczyk har hittat tillbaka till toppformen efter en trevande inledning på säsongen. Första segern kom i Rogla den 17 december. Den andra kom i Oberhof och satte oväntad toppfärg på damernas Tour de ski.

Mer läsning

Annons