Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Östberg precis utanför pallen

Annons

- Ja, nog hade jag hoppats på medalj, menar Mikael Östberg, som var den av bröderna som tog sig till A-final. Men jag trasslade ihop mig lite med Peter Larsson i sista uppförsbacken i finalen, och fick jobba hårt för att ligga i position inför upploppet - och då räckte inte krafterna till riktigt på upploppet.

Men nära medalj var det. När själva upploppet började, låg Mikael fortfarande på silverplats. Men tyvärr valde han fel spår in mot mål.

- Det närmast publiken. Det var nog det spår som var minst uppkört, och det tappade jag en hel del på, menar Micke, som dock ändå var rätt så nöjd med sin insats.

Det är tufft motstånd i sprint, menar han. Vi har kanske världens bästa landslag, och då får jag väl ändå vara nöjd att jag tog mig till finalen.

Dalaherrarna hade god utdelning redan i kvalet. Fem av 16 innebär runt 30 procent av huvudtävlingens deltagare. Och när det handlar om sprint, finns det bara en dalaklubb att räkna med på herrsidan - Falun-Borlänge Skidklubb.

Att Mikael och Fredrik Östberg skulle gå vidare var naturligtvis väntat. Kalle Gräfnings och Petter Myhlback har gjort flera fina sprintinsatser under vintern, och tog sig också, inte helt oväntat, vidare med klar marginal.

Men att Falun-Borlänges australiensare Paul Murray skulle gå vidare som sista inkvalade skidlöpare, var en stor överraskning.

Men redan i kvartsfinal försvann Kalle, Petter och Paul. Även om Petter faktiskt satte press på de båda landslagstjärnorna Thobias Fredriksson och Björn Lind.

- Men tyvärr gick det inte den här gången. Men nästa år skall jag minst till semifinal, menade en taggad Petter.

Då gick det bättre för bröderna Östberg. Fredrik fastnade visserligen bakom klubbkamraten Paul Murray i början av sin kvart, men kom tillbaka i sista backen, och knep andraplatsen i heatet.

Mikael tog ledningen i sitt heat från start, och kunde bara bevaka sin semifinalplats på slutet.

I semifinalen fick Fredrik övermäktigt motstånd av tävlingens slutsegrare Thobias Fredriksson och silvermedaljören Jörgen Brink. Han kom dock igen storstilat i B-finalen, där han segrade och besegrade de båda sprintlandslagsmännen Anders Högberg och Björn Lind.

Mikael gjorde som vanligt i sin semifinal, och tog ledningen från start. Peter Larsson gick om honom uppför sista backen, men utför mot upploppet kom Mikael tillbaka och kunde sträcka näven i luften efter målgång.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons