Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråtens tips för att lyckas

Annons

Inge Bråtens uppdrag är framförallt att lotsa fram elitåkarna mot världscupsegrar, men också mot nya mästerskapsmedaljer.

Men Sverige har haft en ganska tung vinter resultatmässigt. Därför gäller det att också blicka framåt och det var framtiden han träffade på Idre Fjäll.

De aktiva fick lyssna på Bråten i närmare två timmar och det var två timmars intensivt lyssnande.

Ett av Bråtens budskap var att man skulle ha kul när man tränade och att man trivs i den miljö som klubben erbjuder.

- I Sverige byter skidåkarna klubb alldeles för ofta. I Norge är åkarna betydligt mer trogna mot sina moderklubbar, menade Bråten.

- Klubbkänslan för moderklubben är viktig, betonade Bråten flera gånger.

Han var också tydlig när det gällde att prioritera i livet.

- Först kommer skolan, den är prio ett. Därefter kommer den egna familjen och först på tredje plats får skidåkningen komma, betonade Inge Bråten.

- Det finns inte någon plats för pojk- eller flickvänner före 19-års åldern. Det om man vill lyckas med skidsporten, menade Bråten.

Han gav dock nykära skidungdomar ett litet hopp. Det gäller i såfall att finna någon som själv är aktiv skidåkare.

När det gäller själva träningen så är den norska filosofin att man måste träna hårt. Med två hårda pass per vecka som avlöstes med intervallträning.

- I Sverige tränar man lite för komplicerat, man måste ha en rolig träning helt enkelt.

Inge Bråten betonade flera gånger att man själv är den bästa tränaren. Andra tränare ska fungera som stöd och komma med tips och idéer, men det är den enskilda åkaren som ska avgöra hur man bäst ska träna.

I Norge kunde man under rullskidpass förbjuda användandet av ben. Då handlade det om att bygga upp styrkan i armarna under tuffa pass.

Inge Bråten ville också se att man skulle träna mer teknik och taktik, speciellt då i utförskörning.

- Våga sedan också experimentera med er utrustning. Var inte rädda för att testa något nytt. Kanske ni ska byta de långa skatepjäxorna mot skor med kortare skaft. Våga även testa kortare skidor och stavar.

- Varför ska en 19-åring åka med så långa skateskidor. Testa kortare skidor, var Inge Bråtens uppmaning.

Inför den vinter som stundar ser Inge Bråten flera positiva tecken:

- Per Elofsson är nu i full gång igen och han ska vara i form till OS. Tyvärr har Jörgen Brink haft muskelproblem i vinter, men även han ska vara på gång igen. På damsidan kör nu Lina Andersson åter för fullt och målsättningen är att vi ska ha ett bra damstafettlag till OS.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons