Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om nya regler inom speedway

Annons

Landets speedwayjuniorer måste få chansen i elitserien. Kostnaderna måste minska. Samtidigt ska kvalitén hållas hög.

Så långt är många överens.

Frågan är bara hur det ska gå till.

Ett nytt förslag för nästa säsong finns, men det faller på EU-regler.

- Det vet vi, säger Mats Olsson, sportchef i Masarna. Men jag hade hoppats att vi någon gång skulle kunna komma överens, alla tio elitserieklubbar.

En av de stora stötestenarna inom speedwaysporten är hur högt lagsnittet ska vara. Lagsnittet är det totala snittet för samtliga förare i laget, och det individuella snittet beräknas på inkörda poäng under det senaste året. Systemet med lagsnitt är till för att ingen klubb ska kunna bli för överlägsen genom att värva många av de bästa förarna.

Just nu finns en regel om så kallat ''flytande snitt''. Det bestäms av det lag som vinner elitserien. Det vinnande laget ska inte behöva släppa förare till säsongen efter.

- Ett genialt system som Sverige är ensamt om, säger Tommy Rander, ordförande i Kaparna. Jag tror inte att alla har satt sig in i hur det fungerar och förstår hur bra det är.

Den senaste tiden har ett nytt förslag lanserats av en grupp inom Serieföreningen svensk speedway. Det innebär att snittet ska sänkas från nuvarande 44,3 till 33,5. Men då bara räknas på de fem bästa i laget. De två reserverna ska då också vara förare under 23 år, allt för att juniorerna ska få chansen, och minska kostnaderna för klubbarna.

I stort sett alla elitserieklubbar skulle vara tvingade att släppa en eller två etablerade förare för att klara det nya förslaget.

- Det skulle skapa en annan marknad för förarna. I dagsläget dammsugs hela världen på förare och priserna för klubbarna är därefter, säger Jan Alkebring, ordförande i grensektionen för speedway inom SVEMO.

- Från grensektionen välkomnar vi detta förslag. Helt klart måste något göras. Det är också viktigt att vi jobbar tillsammans med klubbarna, fortsätter han.

Problemet för det nya förslaget är att det finns en EU-regel som säger att om juniorverksamhet ska sanktioneras i högsta serien ska de aktiva vara under 21 år, inte 23.

Den 17 augusti ska elitserieklubbarna träffas i Eskilstuna, i samband med SM-finalen, för att försöka enas om regler för kommande säsonger. (TT)

TT

Mer läsning

Annons