Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brages måltorka förbryllar

/
  • Islossning? Mats Theander spelade samtliga 22 matcher från start i fjol. Brages skyttekung var het hela säsongen och totalt noterades Theander för 19 mål 2006. Årets säsong har börjat trögt och det är nog inte bara Mats som hoppas på att den berömda ”ketchupeffekten” ska infinna sig i Brages målfabrikation.

Annons

Efter sex serieomgångar har Brage klena målskillnaden 7-2, att jämföra med 16-4 efter lika många matcher i fjol. Vilket ger ett snitt på 1,2 mål per match i år, mot 2,7 mål per match säsongen 2006.

Mest grus i målmaskineriet har det blivit för fjolårets suveräne skyttekung, Mats Theander.

Bara ett mål på sex matcher hittills i år, mot sex mål i fjol efter lika många spelomgångar, är en märkbart mager utdelning.

Vad är det som inte stämmer, Mats?

- Ingenting egentligen. Jag skapar målchanser hela tiden, även senast mot Sandviken. Då räddade en motståndare på mållinjen, plus att det blev en rensning på bra nick på hörna och ett skott hade jag väldigt nära krysset.

- Det här, måltorkan, var jag med om även för två år sedan. Då gjorde jag inte ett enda mål på vårsäsongen innan vändning kom på hösten, säger Mats.

Går det att peka på några specifika orsaker?

- Nej. Jag tycker inte att vi saknar spetskompetensen i år.

- På träningarna gör jag mål men när det blir match har jag inte marginalerna med mig.

Känner du någon press inför fortsättningen?

- Klart att jag tänker på det, men det är bara att fortsätta att jobba fram fler målchanser. Förr eller senare lossnar det.

- Det viktigaste är ändå att vi vinner, om så bara med 1-0, förklarar Brageforwarden.

Mer statistik: Efter sex spelade omgångar i fjol hade Brages 16 mål producerats av sju spelare. Näst bäst efter Theanders sex mål, var mittfältsspelaren Jonatan Lundevall med tre mål, att jämföras med Jonatans ett 2007.

I år har sex spelare lyckats näta, men ingen av målgörarna har gjort mer än ett mål. Dessutom och lite kuriosa är att av Brages sju mål har målvakten Gerhard Andersson gjort ett, medan ett mål, mot Sandviken, var ett självmål.

Brage går för serieseger och hittills har, mest tack vare ett ramstarkt försvar, allt gått planenligt då resultaten också gått serieledaren Brages väg. Så långt allt väl, men ska trenden som serieledare stå sig, är det ett absolut krav att effektiviteten i avgörande lägen förbättras. I dagsläget är det bara tre lag i serien som har gjort färre mål än Brages totalt sju.

Förhoppningsvis ser vi en scenförändring redan på lördag, då Brage tar sig an Hudiksvall på bortaplan.

Mer läsning

Annons