Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brage skaffar sig ny profil

Annons

Ett steg på vägen mot den professionalismen tar Brage måndag och tisdag den här veckan.

Med hjälp av Sveriges Olympiska Kommittés Fysprofilen.

Bragespelarna genomgår en hel rad tester i styrka, explosivitet, mjölksyra och kondition och får en jämförelsesiffra i skala 1-10, där 10 är bäst.

SOK:s Rickard Nilsson, som arbetat med Fysprofilen i ett och ett halvt år, i början enbart med SOK:s olika talanggrupper men på senare tid även med elitlag i olika idrotter, övervakar det hela.

- Tanken med det här är att hjälpa de idrottare som inte har något mätbart i sin idrott. Man kan exempelvis genomföra testet en gång i början på försäsongen och en gång i slutet, säger Rickard.

Göran Bergort var en av spelarna som fick sina värden testade:

- Visst har jag varit med om liknande tester tidigare, men aldrig så omfattande som det här. Jag tror att det är bra att få på pränt vad man behöver förbättra.

Mats Leonhardsson, som från den 1 januari jobbar på Elit-idrottscentrum Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, är en av initiativtagarna till att dra igång projektet i regionen.

- Vi tror mycket på det här verktyget. Ambitionen från vår sida är att försöka stötta de elitklubbar som finns. Och de flesta har hakat på det här. Det är väl egentligen bara Leksand vi inte har fått igång, säger

- Men jag är ju här..., sa vd:n Jonas Bergqvist, som tycker att Fysprofilen verkar intressant.

- Framförallt när det gäller hockeygymnasiet. Att få ett testresultat på alla de femton nya killarna i varje årskull skulle vara kanon. Då vet man vad man ska jobba med, säger Jonas.

I går var Brage i Falun.

Igen.

- Det är bara på fredag vi kommer att hålla till i Borlänge den här veckan, konstaterar lagledaren Björn Johansson.

Men det gör väl ingenting om man blir bättre...

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons