Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortkastade pengar att söka VM 2009

Annons

Skidförbundets ordförande Carl-Erik Ståhlberg är tveksam till en VM-ansökan i dagsläget.

- Jag har pratat en hel del med ledamöterna i FIS styrelse. Hittills tycker jag inte att jag har hört någonting som tyder på att Falun skulle ha en chans att få VM om de sökte. Men jag ska fortsätta med sonderingarna.

- Jag gjorde likadant inför Åres kandidatur 2007, och där kände jag att vi hade en klar chans, vilket jag också talade om för Åre. Men bedömer jag att Falun är chanslöst 2009 tänker jag meddela även det. Sedan får Falun själv avgöra om de söker eller inte.

Det är fler saker som gör Ståhlberg tveksam till att Falun ansöker 2009.

- Främsta orsaken är att Holmenkollen tänker söka. De har ett stort gensvar just nu och har stora chanser att få tävlingarna 2009 om Norden står enad. Men det finns fler skäl.

- Backhoppning är en viktig del för FIS vidkommande. Och intresset för backhoppning i Sverige anses vara på tok för litet. När Falun inte får någon publik till världscupstävlingar har man också svårt att få VM i backe, som internationellt är en stor publiksport och hett eftertraktat.

Det har talats en hel del om att bristen på transportbana för backhopparna ligger Falun i fatet.

- Men det är inte det viktiga. Det är bristen på intresse för backhoppning som betyder mycket mera, menar Ståhlberg. FIS vill ha VM där det finns liv och publik.

Hur får man då fart på intresset för backhoppning?

- Ja, den som det visste. Men kanske måste vi satsa från grunden med en bred ungdomsverksamhet och sedan få fram några riktigt duktiga hoppare. Har vi inte själva hoppare som kan vara med och slåss i toppen är det svårt att locka publiken.

En annan nackdel för Falun är bristen på en eldsjäl som driver på VM-tankarna.

- I Åre fanns Olle Rohlén som en samlande kraft. Men i Falun saknas någon som verkligen engagerar sig i det hela. En halvhjärtad satsning ger inget VM.

Ändock är Skidförbundet villigt att stödja en ansökan från Falun 2009. Om en sådan kommer.

- Vi har deklarerat att vi är beredda att stödja alla ansökningar som svenska orter är beredda att ställa upp bakom. Men det kan vara så att Falun har en betydligt större chans några år senare. Det kan vara en strategisk fråga att söka vid rätt tillfälle. Och det kan vara bättre att satsa pengarna när de kan ge resultat, istället för att lägga dem på en tävling vi i förväg vet att vi inte får.

Mer läsning

Annons