Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med elittänkandet

Annons

Eva Lignell, SISU Idrottsutbildarna, och Karin Boström, SISU, har tagit på sig ett stort ansvar:

Att utbilda unga ledare, föräldrar som är ledare, tränare och andra intresserade av barnidrott i barns utveckling såväl mentalt som motoriskt.

- Riksidrottsförbundet skrift Idrotten vill, som kom ut 1996 och förmedlar RF:s rekommendationer för barn- och ungdomsidrott, har inte nått ut till förbunden, föreningarna och ledare i den utsträckning vi hoppats på. Det är någonting man har förstått när man varit ute i klubbarna, säger idrottskonsulenten Karin Boström.

- Vi har känt en enorm frustration över att utvecklingen går åt alldeles fel håll. Elittänkandet och den organiserade idrotten har krupit allt lägre ner i åldrarna.

Eva och Karin ansvarar för den nya barnledarutbildningen och "utbildarpoolen", som har kick off i Moskogen på fredag.

- Vi vill ge alla barn- och ungdomsledare en bra grund att stå på. De måste lära sig hur barn fungerar, säger Eva och Karin.

Under 2002 kommer därför två en och en halv dags barnledarutbildningar genomföras - i varje kommun.

- Vi vill göra det här lättillgängligt. Det är viktigt att vara flexibel och anpassa sig efter kursdeltagarnas behov. Därför har vi valt att ha utbildningar i, i stort sett, varje kommun, berättar Eva.

Och det är utbildarpoolen som ska göra det.

- Utbildarpoolen består av 18 personer från hela länet som förstår det här med Idrotten vill, säger Eva.

Personerna, som kommer från i stort sett alla länets kommuner, är handplockade av Eva och Karin och det är de som ska drillas i Moskogen på fredag.

- Det roliga är att det inte var några som helst problem med rekryteringen. Vi har ett stort kontaktnät och fick reda vilka personer vi skulle satsa på. Och alla utom en vi frågat har sagt ja. Många har sagt att "jag har gått och klagat länge på hur det ser ut i klubbarna, nu får jag äntligen chansen att göra något åt det".

Målet är att föreningarna ska anmäla sina ledare till utbildningen och att Riksidrottsförbundets instruktioner om hur barn- och ungdomsidrott ska utövas till slut ska komma ut i föreningarna.

- Det här ska ge ringar på vattnet, säger Eva och Karin.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons