Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolltrollaren Fredrik

Annons

Det var inte första gången sedan Fredrik Söderström blev proffs för nio år sedan som han besökte Björkliden och Östansbo IS.

Det var trots allt i ÖIS som fotbollskarriären började och Fredrik tycker att det lika roligt varje gång att återvända för att inspirera och ge tips till klubbens ungdomar.

I går var det ÖIS populära fotbollsskola som hade den äran och när blygheten lagts åt sidan följde ungdomarna Fredrik som flugor kring en sockerbit.

Bland annat samlades fotbollsskolans 4-5-åringar ihop och Söderström bjöd på en uppvisning i konsten att hantera en fotboll. Han balanserade bollen på en fot, lade snyggt upp den på nacken och på pannan samt visade några andra trix.

Det tog bara några sekunder, sedan ville alla göra som Fredrik - om och om igen.

När 31-åringen tog sig tid att prata med tidningen bildades snart en kö av ungdomar som alla ville ha Fredriks autograf.

- Det bara roligt att kunna göra barnen glada, sa Söderström och fortsatte skriva sin namnteckning.

Kvällen fortsatte i samma stil och Fredrik berättade att han årligen också brukar vara i Västerås och träffa fotbollsungdomar.

Sex år var Fredrik när han började spela fotboll i ÖIS. Han stannade i Ludvikaklubben tills han var 16 år. Då valde han IK Brage och där blev han kvar i sex år. Och så, som 22-åring, gav han sig iväg till proffslivet i Portugal.

Förutom nio proffsår har Söderström elva A-landskamper på sin meritlista.

Fredrik har nu varit hemma i Sverige sedan början av juni. Några tankar på att stanna kvar i Portugal och följa EM-fotbollen på plats hade han inte.

- Nej, det blir så mycket fotboll ändå under året. Jag behöver komma ifrån och hade jag varit kvar hade jag inte fått vara i fred på matcherna.

Han gläds i alla fall åt det svenska landslagets fina start i EM.

- Visst hade dom lite flyt, men det hör till och dom gjorde en riktigt bra match. Nu kanske det räcker med en poäng till för att gå vidare och det tror jag att dom gör.

Ludvikillen har ett drygt år kvar på sitt kontrakt med Champions Leaugevinnaren FC Porto. Men den senaste säsongen var han utlånad till Braga i norra Portugal. Där blev han utsedd till lagets jämnaste spelare under säsongen.

Men vad som händer när han återvänder till Portugal i slutet av juni vet han inte riktigt.

- Jag ska tillbaka till Porto. Så mycket mer vet jag inte.

- Men vill dom att jag ska stanna så ska jag naturligtvis försöka att ta en plats i laget. Det har jag kapacitet till.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons