Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Blomman"sköt i höjden

Annons

- Det var skönt att tävla på hemmaplan, känna det oerhörda stödet från publiken och lyckas så bra, säger "Blomman" och glädjen riktigt strålar ur hans ögon.

Ibland kan en sjundeplats betyda mycket.

- Den smäller riktigt bra. Tidigare har jag som bäst varit 15:e man i världscupen.

Jag har kvalat in i många tävlingar, men haft svårt att ta mig vidare från den första omgången.

- Lite av det där har väl satt sig i huvudet, men nu kan jag släppa de tankarna helt och hållet. Det känns jäkligt bra, säger "Blomman".

Förberedelserna inför årets säsong startade på riktigt allvar på vårkanten i fjol.

Hemma hos föräldrarna i Falun byggde "Blomman" upp ett startramp, som han stod och tränade starter i under hela sommaren.

- Inte så roligt att stå där alla gånger, när man visste att polarna samtidigt var på badstranden. Men nu har man fått lite betalt för allt slit man lagt ner, säger Falugrabben och vaskar fram ett nytt leende.

Bra starter var nyckeln till framgången i gårdagens världscupfinal i snowboard-cross för Blomberg.

- Mitt under säsongen gjorde jag vissa ändringar. Jag bytte brädmärke, började med en annan startteknik där jag tog hjälp med tips från Pontus Ståhlkloo. Det har hjälpt mig, säger "Blomman".

OS i Turin nästa år är det stora målet, som för så många andra av våra vinteridrottare på elitnivå.

- Redan när jag åkte skidor som liten drömde jag om OS. Jag har tydligen sagt vid något tillfälle till pappa "du ska få en bil om jag tar OS-guld". Men det får vi se, säger 28-åringen, som bredvid sin satsning på snowboardåkningen jobbar som projektanställd dataingenjör på Banverket.

SOK har lämnat visst stöd till "Blomman" för sin OS-satsning, och måhända kan gårdagens placering göra att stödet ökar.

- Jag vet i alla fall att representanter från SOK var här och tittade. För att bli aktuell för OS har det sagts att det skulle krävas en plats bland de åtta bästa i en världscuptävling. Nu blev jag sjua, så det borde innebära att jag ligger bättre till.

Tidigare i vinter har han också en meriterande seger från en Nordamerikansk GP-tävling att falla tillbaka på.

- De bästa var med, men det räknas liksom ändå inte. Det är världscupen som gäller, säger "Blomman".

Sverige har haft två världscupplatser i snowboard-cross den här säsongen. Men efter "Blommans" insats i går får Sverige en plats till.

- Kul att kunna hjälpa till, säger världscupsjuan belåtet.

Tidigare har "Blomman" också tävlat flitigt i Big Air, men någon start i lördagens världscuptävling i den disciplinen blir det inte.

Däremot kan det bli tävlande i stortävlingen The Battle på Lugnet i Falun.

- Jag är utsedd som en av reserverna där. Nu tror jag inte det blir aktuellt med något tävlande, jag placerar mig nog i soffan därhemma i stället.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons