Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det ett långlopps-VM?

Annons

Från svenskt håll intar man dock en återhållsam inställning till ett långlopps-VM.

- Ett skäl är att det inte får gå inflation i mästerskap, säger Jan Palander på Svenska Skidförbundet.

Nu är det inte bara rädslan för inflation i VM-medaljer som gör att Sverige inte aktivt driver frågan på det internationella planet.

- Vi har inte lyft fram frågan då vi inte funnit skäl till det. Det här är en komplex fråga. Ska vi integrera VM i ett redan be-fintlig lopp? Eller ska det vara ett speciellt VM? Ska det integreras måste regelverket ses över. Det gäller att tänka till hur, säger Jan Palander.

I maj har Internationella Skid-förbundet möte i Portugal, och där kommer frågan upp på nytt.

- Ja, den finns med på agendan. För varje gång som frågan om ett långlopps-VM kommer upp kommer man allt närmare. Jag skulle inte bli förvånad om FIS redan i vår beslutar om ett långlopps-VM. Men först måste man lösa problemet med regelverket. Men allt går att lösa. Skulle det bli ett ja till VM accepterar vi det. Vi är inte emot, men som sagt det gäller att tänka till hur, avslutar Jan Palander.

Skulle det beslutas om ett långlopps-VM är Vasaloppet beredda att ta på sig mästerskapet. Vilket kan bli aktuellt först 2008.

- Jag tror vår organisation behöver utmaningar. Sprint kom in för några år sedan och hör defenitivt hemma i skidsporten, så varför inte ett långlopps-VM. Det blir fler och fler specialister inom skidsporten. Ingen kan idag åka bra på alla distanser, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar som tycker att Svenska Skidförbundet har intagit en allt för passiv roll i frågan.

- De har intagit en allt för defensiv roll, menar Hammar.

- Många nationer, och då framför allt Norge, driver på och ser potensialen i ett långlopps-VM. Och från norskt håll är man förvånade att Sverige inte aktivt stöder förslaget om ett långlopps-VM eftersom Sverige har världens största och mest statusfyllda långlopp i Vasaloppet, säger Hammar.

Tror du att det blir ett långlopps-VM?

- Svårt att säga. Nej jag tror inte det, men självklart hoppas jag. Vissa länder är konservativa och ser ner lite på långloppsåkare, avslutar Rolf Hammar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons