Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli en fotbollskompis

Annons

Samhällsbilden hårdnar, en negativ utveckling som tyvärr även idrottsvärlden drabbas av.

Fotbollen är inte heller förskonad. Det visar bland annat tv-bilderna av frustrerade spelare och ledare som kablas ut i parti och minut, vilket i sin tur ger felaktiga signaler till våra idrottsungdomar.

-Utvisning på grund av ojuste spel är nästan obefintlig. Däremot ökar grov utvisning för olämpligt uppträdande, vilket är alarmerande, säger Niklas Ribjer, ansvarig för domarverksamheten på Dalarnas Fotbollsförbund.

Den här negativa utvecklingen är mest utbredd på pojk- och juniorsidan. Och den tenderar att öka år från år. För ett par år sedan provades ett system med så kallade matchvärdar. En åtgärd som dock självdog relativt kvickt.

-Det negativa klimatet går att stävja genom att vi jobbar tillsammans, betonar Ribjer innan han fortsätter:

-Projektet "Bli en fotbollskompis" öppnar upp för mer aktivt arbete i klubbarna.

-Fotbollsfamiljen måste komma tillsammans. Ledare och spelare måste fungera ihop. Det ska först och främst vara kul att spela, resultatet får komma i andra hand, utvecklar han.

Projektet riktar sig mot alla ungdomslag som anmält sig för spel i 11-mannafotboll och distriktsförbundets vilja är att alla lag ska genomföra en studiecirkel i ämnet.

-För att sporra klubblagen ytterligare att genomföra studiecirklarna har Dalarnas Fotbollsförbund instiftat ett fair play pris, avslöjar Ribjer.

-Två föreningar, som uppfyllt förutbestämda kriterier, kommer att belönas med värdet av en gratisanmälan av samtliga lag till spelåret 2007.

Det är således dubbelt angeläget att jobba med projektet i fråga.

För vem kan säga nej till en renare sport och samtidigt chansen att förstärka klubbkassan.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons