Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blekt utan sjuk Elin

Annons

Ytterligare tre placeringar längre ned i resultatlistan återfanns Jenny Olsson, 2.24,2 efter segrarinnan.

- Inget bra resultat, men tjejerna har legat på hög höjd i tre veckor före den här tävlingen och en del hade det väldigt jobbigt i dag, sade svenske förbundskaptenen Per-Erik "Peken" Rönnestrand.

- Jag tror att det lossnar för flera snart, kanske redan i morgon i stafetten.

Mathias Fredriksson kan nog vinka farväl till årets skidvärldscup.

Efter en tionde plats i La Clusaz tappade världscupregenten ytterligare 19 poäng till ledande Rene Sommerfeldt.

- Nu blir det nog svårt, konstaterade Fredriksson.

Segern över 15 km fri stil gick till italienaren Fulvio Valbusa, tretton sekunder före hemmaåkaren Vincent Vittoz, som är född och uppvuxen i den lilla franska alpbyn La Clusaz. Bäste svensk blev Anders Södergren med en sjunde plats, 55,5 sekunder efter segraren medan Fredriksson var 1.08,2 efter.

Fredriksson och Södergren har laddat hemma i Östersund de senaste veckorna. För att hitta formen efter sjukdomen som förstörde hela januari för dem båda.

Och de har lyckats - nästan.

På de platta partierna över den fem kilometer tuffa banan hängde svenskarna med bra. Men när "tvåans växel" skulle läggas in uppför fanns inte riktigt kraften där.

- Det känns i låren, när man går på uppför så återhämtar jag mig inte utför, mjölksyran sitter kvar, säger Mathias Fredriksson bekymrat och masserar sitt högra lår.

Fredriksson och Södergren öppnade rätt så lugnt - ett måste när tävlingen går på hög höjd (1 450 meter) som i La Clusaz. Efter 1,6 kilometer låg de på 22:a respektive 17;e plats, sedan var det full fart på de båda svenskarna som åkte upp sig till femte respektive åttonde plats vid 6,2 kilometer.

Då var tendensen god och förhoppningar fanns om en pallplats. Men vid nästa branta stigning kunde inte svenskarna svara på i första hand Vittoz och Valbusas vassa avslutningar.

- Jag hade hoppats på bättre och helt klart är jag inte nöjd, jag har fortfarande en del kvar till den rätta formen, säger Fredriksson som ligger femma i världscupen.

Nu skiljer det 145 poäng till tysken Rene Sommerfeldt, som åkte in på en femte plats på fredagen.

- Det blir svårt att försvara titeln från i fjol, det viktigast e är dock att hitta tillbaka till den goda formen jag hade före jul.

Anders Södergren var nöjd med sin sjunde plats, särskilt efter hans senaste tre VC-lopp där han haft placeringarna 20- 10-19.

Sverige ställer upp med två herrlag i stafetten, men utan Mathias Fredriksson som åker hem till Östersund på lördag. Även Anders Södergren är tveksam till lördagens stafett. (TT)

STIG LINDMARK

Mer läsning

Annons