Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björling vill bli Ironman

Annons

I dagarna åker Clas Björling från Mockfjärd till Hawaii för en månads uppladdning på plats. Den 19 oktober tävlar han för första gången i Iron man, triathlontävlingen med den tuffaste konkurrensen.

- Många tror att VM är svårast men amerikanarna tävlar inte i VM, därför har Iron man den tuffaste konkurrensen, berättar Clas.

Sport och tävling kom sent in i Clas liv. Det var först när han gjorde lumpen som 19-åring som han började träna på allvar. Visst hade han upptäckt att han hade lätt för löpning, men inte gjort något av det.

I den svenska klassikern 1999 testades krafterna och det gav mersmak. Han har kallats naturbegåvning inom löpning och nu är han rankad 13:e bland triathlontävlande i sin årsklass, i världen.

- Tonåren var inte helt seriösa och jag är glad att jag fick vara med om det. Det gör det lättare att satsa nu. Dels för att allt gått så fort framåt men också för att jag fick vara vanlig tonåring, säger Clas Björling.

Iron man består av knappt fyra mil simning, 18 mil på cykel och avslutas med ett maraton. Clas svagaste gren är simning, det är svårt att få in rätt teknik om man inte tränat redan som barn.

- Det finns ingen som är pigg efter cyklingen. Jag sätter upp delmål, tänker inte på att det är nio timmar. Det gäller att lura hjärnan, intala sig att nu är det bara två timmar kvar till mål.

- Den mentala kampen är värst sista dygnet innan start, jag är inte så värst trevlig då. Jag har med korsord och böcker och ligger bara där och funderar, lyssnar lite på musik, berättar Clas.

Efter ett triathlon är kroppen slut, för det mesta får Clas dropp när mållinjen korsats.

Han tappar fyra till fem kilo under en tävlingsdag och menar att fyra triathlon per år är vad kroppen klarar. Det inkluderar träning, uppladdning och återhämtning, ett halvtidsjobb.

Tills vidare jobbar Clas deltid som gymnastiklärare i Mockfjärd. Men i 30-årsåldern är triathleter som bäst och då ska Clas vara proffs.

KARIN PAULSSON

Annons