Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björling lägger av

/
  • Efter ett i stort sett tävlingsfritt år har triathleten Clas Björling kommit fram till att lägga ner sin elitkarriär.

Clas Björling, Sveriges snabbaste triathlet på ironmandistans genom tiderna, lägger av.
– Beslutet har växt fram det senaste året. Jag har hittat en smidig övergång till annat som jag tycker är grymt skoj, säger 33-åringen från Mockfjärd.
Sista tunga meriten blev banrekordet och guldet i ironman-SM i Kalmar 2009.

Annons

– Jag känner mig klar med mitt eget tävlande och vill fortsätta att utvecklas som människa, säger Clas Björling som sedan i fjol ägnat sig alltmer åt coaching och föreläsningar.

I år har han medvetet tävlat sparsamt.

– Jag ville se hur kroppen och knoppen reagerade. Nu har jag kommit fram till att jag är nöjd med vad jag själv har uträttat och i stället är redo att hjälpa andra.

Björling inledde sin triathlonkarriär 1999. Höjdpunkterna är svenska rekordet på ironmandistansen, 8.15.59, 2006 och segern i ironman-SM 2009, då han även satte banrekord i Kalmar.

– Jag vet att triathlon inte är någon supergammal sport, men det känns ändå bra att vara bäst i Sverige genom tiderna på ironmandistansen. Tiden är dessutom bra, även i internationella sammanhang.

Är det definitivt färdigtävlat eller finns det fortfarande chans att du dyker upp i någon tävling i Dalarna?

– Det åker säkert på en nummerlapp förr eller senare, men då är det på motionsnivå. Nu kan jag ju träna när solen skiner och det är medvind, så kanske blir jag mer sugen än någonsin när jag inte har någon press på mig.

Någon tävling på ironmandistans blir det dock inte de närmaste åren.

– Nej, det kan väl hända att det blir någon löpartävling eller möjligen triathlon i Dalacupen. Däremot vet jag inte hur det ser ut om fem år. Då kanske jag vill satsa igen, säger Clas.

Annons