Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björling - en äkta vinnare

/
  • Efter deltävlingen i Dalacupen i går var många nyfikna på hur Clas Björling, proffstriatleten som 2006 drabbades av utbrändhet, mår i dag. Dt-sporten träffade en 30-åring som trots mörka inslag i livet nu ser en ljusning.  Foto: Carl-Johan Bergman
  • SM-guldmedaljören Erik Strand, Dalregementet, vann Hosjöstrand triathlon i går kväll, med klubbkompisarna Clas Björling, till vänster, och Jonas Djurback närmast bakom sig. ”Ett riktigt hårt träningspass, man ligger hela tiden på mjölksyrenivå”, sa segraren Strand, som närmast laddar för SM på olympisk distans i Stockholm den 24 augusti.  Foto: Carl-Johan Bergman

Annons

Vid Hosjöns strand var Erik snabbast.

Men bakom segraren i Dalacupen-deltävlingen fanns klubbkompisen i Dalregementets IF, Clas Björling, som i sin tur jagades av Jons Djurback.

- Att vara med och konkurrera med så otroligt duktiga killar som Strand och Djurback känns helt fantastiskt, säger han.

För ett år sedan följde Clas Björling tävlingen i Hosjöstrand som funktionär.

Utbrändheten som drabbade honom och satte ned hans immunförsvar efter Ironman-tävlingen i England i augusti 2006 höll honom långt borta från idrotten.

- I dag kan jag träna hårt till 80 procent. Jag måste ta betydligt fler vilopass än tidigare och verkligen återhämta mig. Tidigare kunde jag efter en tävling som den här, där vi simmade 350 meter, cyklade 14 kilometer och sprang fyra kilometer, köra ett hårt och långt pass redan dagen efter, men nu krävs två-tre dagars vila, berättar Clas Björling.

Han är fortfarande inte fullt återställd - "att slita ned kroppen tar många år, så det tar lång tid att bygga upp den igen" - och får på grund av att han tar medicinska tillskott - "som trots att de inte är prestationshöjande anses ligga i gråzonen för dopning" - inte ställa upp i triathlonförbundets sanktionerade tävlingar.

Vad har sjukdomen lärt dig?

- Att jag måste njuta av livet. Det gäller inte att alltid ta guldmedaljer utan man måste också kunna ha roligt när man idrottar.

Han började träna hårdare i februari. I slutet av mars åkte Clas Björling på träningsläger till Mallorca.

- Jag har varit i gång hyfsat ordentligt i fyra månader och jag är på rätt väg. Tillskotten för att stödja binjurarnas läkning, de kollapsar vid utbrändhet, kommer jag att fortsätta med ytterligare en till en och en halv månad med.

Fakta: Clas Björling

Ålder: 30.

Familj: Mamma Gerd, pappa Lasse, lillasyster Elin och storebror Tony.

Bor: Mockfjärd.

Aktuell som: Triatletproffs som är på väg tillbaka efter utbrändhet.

Annons