Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkman lyste Orsabon Olle tog guld i OSY vid racerbåtstävlingarna i Saxviken

Annons

Dagen därpå bjöd racerbåtstävling Faleij Trophy i Mora på en riktig tungviktsklass, F2000. Och Jonas Andersson från Frövi, var den förare som var vassast och kunde kamma hem totalsegern.

Det började lysande för Orsabon Olle Björkman, tävlande för Mora racerbåtklubb. Hans båt-racing i Saxviken gnistrade lika lysande som den sol och värme som infunnit sig i hela Mora Surrar-området.

- Jag är helnöjd med min första plats, trots att det blev tajt till slut. En kastvåg i sista heatet blev som en hammare i ansiktet och det var därför jag kom i mål som sista båt i det avslutande heatet, säger Olle, efter att kommit in vid kajen i Mora.

Olle Björkman inledde på bästa sätt i sin klass OSY Modified under lördagens tävlingar. Två övertygande förstaplatser blev det i de två inledande heaten och en andra plats i det näst sista heatet. I det avslutande racet låg han på en silverplats, när en kastvåg träffade honom och han tappade fart, vilket medförde att han halkade ner till sista plats. En placering som han sedan höll i mål. Trots missödet i sitt sista heat, så vann Olle totalsegern och den tredje SM-deltävlingen i klassen, tack vare en snabbare heattid, än totaltvåan Eva Larsson, tävlande för Svenska utbordarklubben.

Och bästa heattid bidrog även till att Johan Dickfors, boende i Krylbo, kunde säkra en silverplats totalt i klassen F-250 under två dagars båtrace i vattnet kring Saxviken i Mora. Klassen var den första EM-deltävlingen av fyra. Johan och brodern Olle Dickfors siktar i år på att vinna EM, och det är Johan som ska bäras fram som slutsegrare.

- Jag är väl hyfsat nöjd att det blev en andra plats till slut, men det var lite trist att det krånglade för Olle och mig i två av de avslutande heaten, berättar Johan Dickfors, som inledde med en andra plats när första heatet i klassen avgjordes redan under fredagen. I det heatet tvingades brodern Olle bryta på grund av vatten i motorn. De tre heaten under lördagen började på bästa sätt med Johan som etta och Olle på en andra plats. Därefter började problemen för bröderna Dickfors. Båda tvingades bryta i näst sista heatet.

Inför det sista racet fick de starta långt bak i startfältet och trots bra start av dem båda, så ville det sig inte under loppet. Det blev en femte plats för Johan och Olle på placeringen därefter.

- Så här är det ibland, vi kan ha mer tur i nästa tävling. Kul att det blev en andra plats för Johan, trots allt, säger Olle Dickfors.

EM-deltävlingssegrare för klassen F-250 i Mora blev IIkka Rytkönen från Finland.

Under söndagens racerbåts-tävlingar var Jonas Andersson från Frövi, den racerbåtsförare som verkligen visade att han kan köra fort och kontrollerat i tungviktsklassen F2000. Racerbåtar med en toppfart på omkring hundra knop eller 180 kilometer i timmen.

Johan segrade i båda kvalificeringsheaten och tycktes trivas när det skummade som bäst i Sax- viken.

I finalen visade han återigen kyla under racet och kunna glida ifrån till en klar seger.

Mora var värd för den femte deltävlingen i en skandinavisk serie för F2000 och Jonas leder överlägset totalt.

- Jag är jättenöjd att jag vinner. Allt fungerat med teamet och min körning, säger en glad Jonas.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons