Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björbolöfte i unga Tre Kronor

Annons

- Det blir förstås konstigt att inte få fira jul hemma i Björbo, men det uppvägs med råge av att få spela hockey i Calgary, säger Jens.

I höstas flyttade Jens från Leksand till Göteborg för att fortsätta sina gymnasiestudier i västkuststaden. Men också för att få spela hockey. Det är också som spelare i Frölunda HC som han tagits ut till turneringen i Kanada. Jens spelar back, både i Frölundas J18- och J20-lag.

Den unge Björbopojkens hockeykarriär inleddes redan vid fyra-fem års ålder.

Pappa Johnny, spelare, tränare och ledare i många år, tog med sonen till ishallen i Björbo. Varken Jens eller hans föräldrar kan säkert minnas hur många timmar sonen tillbringat i ishallen för att träna eller spela match. Men han blev alltid livligt uppmuntrad, också av mamma Åsa.

Efter flera år som pojklagsspelare i Björbo IF valde Jens föräldrar att sonen skulle få testa sina hockeyfärdigheter i Leksand. Jens fick därför fullfölja högstadiestudierna i hockeymetropolen. Tanken var att han även skulle fortsätta vid gymnasiet i Leksand för att kombinera studier med hockeyspel.

Men Göteborg lockade och i höstas flyttade Jens till en lägenhet som han delade med Leksandskillen Markus Bergqvist, som också valt att pröva vingarna i Göteborg.

Nu har Markus återvänt till Siljansbygden, varför Jens rår sig själv i lägenheten, till glädje för mor och far som nu kan bo hos sonen när de besöker Göteborg för att följa Jens insatser på isen.

Nu har Jens packat väskorna för att åka till Kanada och visa vad Sveriges unga Tre Kronor kan åstadkomma i ett internationellt sammanhang. Med sina 190 centimeter och 80 kilo tänker inte Jens stiga åt sidan när det är dags för match. Han räds inte motståndarna.

- Nej, det blir bara kul. Jag är nog mer spänd över att bo hos en kanadensisk värdfamilj under hela vistelsen i Calgary, än vad som väntar på isen, skrattar Jens.

Inför avresan har det unga hockeylöftet tränat två kvällar med Björbo IF:s division 2-lag.

- Jens är därför extremt väl förberedd när han kommer till Kanada, skojade Björbotränaren Emil Skoglund, tidigare elitspelare i Leksand och Mora, när han önskade 16-åringen lycka till inför resan till Kanada.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons