Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birklin kritiserar VM-programmet

Annons

- Det är tråkigt att arrangörerna inte tar hänsyn till att en del orienterare vill kunna vara med på alla distanser, säger Jimmy.

Jimmy Birklin hör till dom som gärna vill springa alla distanser i VM.

- Varje distans har sin tjusning, säger han. Hade arrangörerna lagt ett realistiskt program, med vilodag mellan tävlingarna, hade det inte varit några svårigheter att springa alla distanser för de bästa orienterarna.

Men nu finns kollissioner. Framför allt handlar det om sprint och långdistans.

Långdistansen, som tidigare hette klassisk distans och var den enda distansen man sprang i VM fram till 1989, har kvaltävling på måndag förmiddag och final på onsdag förmiddag.

Däremellan, på tisdagseftermiddagen, avgörs sprintfinalen.

- Det finns ingen som helst chans att man ska hinna ladda om batterierna i kroppen från tisdag kväll till onsdags morgon och göra en bra insats i långdistansen, säger Jimmy. Visst finns det säkert dom som kommer att springa båda, men de kommer inte att kunna göra sig själva full rättvisa.

Ingen svensk orienterare kommer dock att göra det. Det har de svenska förbundskaptenerna Marita Skogum och Göran Andersson redan deklarerat.

För Jimmys del handlar det alltså om att välja - och då blir det långdistansen han väljer bort. Varje land har rätt att ha med tre orienterare på varje distans - utom i sprint, där man får två. Men just i sprint är Jimmy regerande mästare och har därmed en "egen" friplats utöver de två som Sverige får fylla.

- Det går inte att göra något åt detta i år, säger Jimmy. Men jag hoppas att Sverige tar hänsyn till dubleringsmöjligheten i planeringen av VM 2004, som avgörs i Västerås.

Hoppas kan man ju alltid. Men även där ligger faktiskt sprintkvalet och sprintfinalen dagen före långdistansfinalen i den preliminära planeringen. Men där har man vilodag både före sprinten och efter långdistans.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons