Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birklin - en VM-reserv i toppform

Annons

Jimmy Birklin är reserv på kortdistansen i Göran Anderssons svenska VM-bygge. Och Jimmy Birklin säger att han är beredd att hoppa in i laget om det skulle bli aktuellt.

- Det är min plikt som reserv att hela tiden vara redo. Men samtidigt inser jag att det inte kommer att bli aktuellt med någon VM-start för mig. Det är ytterst ovanligt att reserven får hoppa in, säger Jimmy Birklin, som nu börjar visa en bra form.

För två veckor sedan vann han SM. I lördags vann han kort-DM i ett ganska bra motstånd. Och det bästa: orienteringen börjar fungera allt bättre.

- I dag gjorde jag bara två 20 sekunders bommar. Det är jag nöjd med, säger Jimmy, som efter loppet på kort-DM ger orienteringstekniken ett betyg på 4,5 på en fem-gradig betygsskala.

Detta räckte till att Jimmy vann herrklassen med en knapp minut före tvåan Jegor Kostyla, från Mora. Malungs Håkan Eriksson kom trea.

I damklassen vann en ny bekantskap för dalaorienteringen. Leksands Karin Schmalfeld vann med 44 sekunders marginal före Domnarvets Karolina A Höjsgaard. Detta är första året som Karin Schmalfeld springer för Leksand. Hon bor annars i Bielefeld i mellersta Tyskland. Efter ett tyskt landslagläger i Sverige inför VM i Västerås i september, gjorde hon ett kort besök i Leksand innan det var dags att åka tillbaka till Tyskland.

Men först passade hon på att vinna kort-distans VM.

- Jag var väldigt trött i skogen. Därför blev jag överraskad att det räckte till seger, berättar Karin, som annars är glad över att kunna orientera utan att hotas av jägare och markägare.

- Tyskland kan det vara riktigt jobbigt att träna ibland. Det är inte ovanligt att vi, under träningspassen, hotas och jagas av jägare och markägare, som inte tycker om att folk beger sig ut i skogen. Ibland är detta riktigt olustigt, säger Karin, som nu koncentrerar hon sig på att springa VM.

- En plats bland de tio bästa på någon av VM-sträckorna är min målsättning, säger hon.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons