Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken Borssén blev nia

Annons

Även om Borssén var besviken så var Anja Pärson desto gladare. Hon tog sin första världscupseger för säsongen.

Svenskan vann super-G-loppet vid världscupavslutningen i Lenzerheide med 67 hundradelar före Andrea Fischbacher och 93 hundradelar före Marlies Schild, båda Österrike.

I säsongens elfte timme hittade Anja Pärson formen även i slalom. Bara Österrikes Nicole Hosp var snabbare i Lenzerheide.

Andraplatsen var vinterns klart bästa slalomresultat för svenskans del.

– Det blir bara roligare och roligare att åka skidor, sade hon och log gott.

Även Anna Ottosson gladde när hon blev femma, slagen med 1,58 sekunder av Hosp.

Anja inledde båda åken tveksamt. I den brutalt branta övre delen av banan hade hon några missar, speciellt den i andra åket efter bara ett par portar kan ha kostat henne segern.

– Det var svårt där uppe, jätteisigt i branten. När man kom längre ner var det ett helt annat grepp så det var svårt att hitta rätt inställning på skidorna, förklarade Anja Pärson, som i slutdelen var blixtrande snabb i båda åken.

Mycket talade för att hennes tid i det andra åket skulle räcka till seger men Nicole Hosp klarade trycket. När hon startade hade landsmaninnan Marlies Schild just kört ur och med ett säkert åk och en hyfsad placering skulle Hosp ta över ledningen i världscupen totalt. Men österrikiskan tvekade inte. Hon släppte på alla bromsar och tog vinterns första slalomseger med 28 hundradelars marginal. Samtidigt skaffade hon sig ett försprång på 30 poäng till Schild i världscupsammandraget inför den avslutande storslalomtävlingen.

Anja Pärson hade som bäst en fjärdeplats från Aspen i november tidigare i slalom.

– Kul att det lossnade i slalom också till slut. Att både åkningen och materialet fungerar och räcker till i världscupen är jättepositivt att ha med sig nu i vår, sade Anja Pärson.

Att det inte stämt i grenen tidigare i vinter berodde till att börja med på att inställningarna på skidor och pjäxor inte fungerade. Och efter VM-urladdningen på att hon var helt slut mentalt.

Lysande åkning

Nu lyser det om åkningen igen.

– Det har länge känts som att jag varit på väg tillbaka. Åkningen har stämt och jag har försökt att inte tänka så mycket på att det inte blivit några resultat, sade Anja Pärson, som genast såg fram mot säsongens sista framträdande.

Söndagens storslalom kan bli en ny succé.

– Fortsätter det så här så, sade hon.

I den tävlingen gör Anna Ottosson karriärens allra sista start.

Den näst sista visade att 30-åringen nu tillhör den absoluta toppen även i slalom.

– När jag stod där inför det sista åket kändes det vemodigt, sade hon. Det var faktiskt mitt allra sista i slalom. Skönt att få till det så bra nu när jag ska sluta. Och det är ju inte precis så att det inte finns någon svenska kvar i cirkusen nu när jag lämnar den, sade femman Anna Ottosson och lade armen om axlarna på lagkompisen som kom tvåa i Lenzerheides slalom.

Mer läsning

Annons