Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestulna på finalen

Annons

SOFTBOLL/STOCKHOLM.

u Det blev en helg i skandalernas tecken när Alby tog emot Leksand i den ena SM-semifinalen. Gästerna vann första matchen med 3-1 och vann match två med 12-1 efter rena drömspelet.

En storseger som förde med sig lite av polsk riksdag. Protesterna haglade och matchen fick spelas om på söndagen. Leksand, som egentligen var klara för final efter två vinster, orkade inte ladda om, och blev på det viset bestulna på den ena finalplatsen.

Glädjen förbyttes i sorg. Flera av Leksandsspelarna kunde inte hålla tillbaka tårarna efter söndagens omspel som slutade 4-3 till Alby.

Hur kunde det hända? Efter tre inningar i den andra matchen ledde Leksand med 3-1. Då passade Alby på att plocka in en spelare som inte fanns med i laguppställningen, en amerikansk pitcher.

Domaren ville annat. Han stoppade amerikanskans inträde i matchen. Alby lämnade in en protest. Leksand fortsatte att spela drömsoftboll.

I femte inningen aviserade Alby åter att amerikanskan skulle spela. Nu gav domaren plötsligt klartecken. Det hjälpte dock föga. Leksand gjorde mos av Alby och vann med 12-1.

Leksandstjejerna var överlyckliga men anade att Albys protest skulle vinna gehör hos softbollförbundet. Mycket riktigt. Tekniska utskottet beslutade att match två skulle spelas om på söndagen. Matchen skulle spelas om från och med fjärde inningen då gästerna hade 3-1-ledning. Ett beslut som fick gästerna lite ur gängorna.

- Vi tyckte det var jobbigt, säger Linnea Hjelm.

Alby tog vara på chansen efter allt strul. Två snabba poäng avslutades med ett tredje och saken var klar. En tredje och avgörande match väntade. Leksand förlorade också den matchen, 3-1.

- Vi är bedrövade att det får gå till på det här sättet, säger Linnea Hjelm. En domartabbe avgjorde till deras fördel. Vi vet inte hur vi ska gå vidare med det här. Vi tycker om softboll och matcherna ska avgöras på planen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons