Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergström ser framåt igen

Annons

Att det skulle bli en sådan turbulens hade han inte väntat sig.

Men beskedet om att Per-Erik "Peken" Rönnestrand fått sparken nådde åkarna före världscupsprinten i Göteborg.

Beskedet föranledde stark kritik som i första hand riktades mot Anders Bergström.

- Det som hänt har påverkat mig mycket. Jag påverkas av hur andra människor reagerar. Arbetsbelastningen har varit enorm efter det som hände i Göteborg, säger Anders när vi träffar honom vid skidförbundets press-träff i Kolmården.

Med facit i hand, hur skulle du ha hanterat det hela?

- Jag skulle ha meddelat "Peken" om uppsägningen i april, efter tävlingarna i Göteborg, eller rättare sagt efter säsongen. Dessutom skulle jag ha haft ett möte med de aktiva direkt efter och skickat ut ett pressmeddelande. I det fallet har jag felat. Men tanken var att det inte skulle komma ut i pressen.

När den värsta turbulensen lagt sig kom nästa kritik mot Anders.

Tillsättandet av norrmannen Inge Bråten som ny förbundskapten slog ner som bomb i Skidsverige. Alla trodde att Lars-Göran Pettersson skulle få jobbet. Det trodde han själv också.

- Vi hamnade i en svår situation efter uppsägningen av "Peken" Rönnestrand. Jag frågade Lars-Göran om han var intresserad av jobbet, och jag fick en försäkran att han var det. Men jag har aldrig erbjudit honom jobbet som det gick rykten om i media. Felet jag gjorde var att jag skulle ha ringt Lars-Göran och sagt att jag utökat cirkeln av kandidater. Hanteringen av det här kanske var tveksam, menar Anders.

- Men målet för mig har hela tiden varit att få ihop bästa möjliga organisation.

Hur nära var det att du sade upp dig?

- Det har varit svårt att fortsätta om bilden av mig förstärkts att det bara var jag som låg bakom den här förändringen. Det hade också varit svårt att fortsätta om styrelsen tvivlat på mig. Men jag har haft ett bra stöd.

Mitt under den värsta turbulensen hade Anders också andra saker att tänka på. Familjen fick tillökning.

- Vi fick vårt andra barn och i det läget var det frustrerande att hamna i den här situationen. Det var svårt att vara mentalt närvarande hemma.

Hur tycker du att media bevakat händelserna inom förbundet?

- Sakligt men intensivt. Jag är glad över att det inte varit en massa personangrepp.

Nu har Anders lagt den jobbiga tiden bakom sig, och blickar i stället framåt mot en OS-säsong.

- I dag är jag glad över den organisation som vi har i förbundet. Jag är hoppfull att vi kan flytta fram positionerna, avslutar Anders Bergström.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons