Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman: Vem vågar ta steget?

/

Annons

Liverpools manager Kenny Dalglish älskade honom för elegansen och slitstyrkan. Precis som publiken på klassiska The Kop på Anfield Road. Däremot avskydde efterträdaren Graeme Souness försvarsgeneralen med de extremkorta shortsen och den isblå blicken, vilket är oförklarligt.

Jag kan fortfarande bli förbannad på den orättvisa behandling som Souness utsatte landslagsgiganten för när han plötsligt - utan någon som helst förklaring - petades ur Liverpools startelva.

Det är, självklart, löjligt att reagera så, särskilt så här långt efteråt. Jag borde veta bättre. Många borde veta bättre.

Den här veckan firas Stockholm Pride. Årets tema är homo- och bisexualitet inom idrotten. Glenn Hysén, 47, var en av invigningstalarna. Det blev ett jäkla liv över det.

Petter Wallenberg, medförfattare till boken Bögjävlarna, skrev i måndags en debattartikel i Aftonbladet där han starkt ifrågasatte att Glenn Hysén - som för sex år sedan var inblandad i tumult på en herrtoalett på Frankfurts flygplats efter att en man blivit närgången mot Hysén, Hysén tänt till och allt hände fort, men förklarades med: "Jag är inte den som förespråkar våld, men den som tar mig rätt på snoppen gör det inte ostraffat" - skulle tala på den stora festen i huvudstaden.

På DN Debatt samma dag gav förre RFSL-ordföranden Anders Selin Hysén rött kort för det som hände den där dagen i Tyskland.

Själv förklarade Hysén i Stockholm City att det intäffade "inte var frågan om att han var homosexuell", utan att man helt enkelt inte gör så, ungefär.

Glenn Hysén gjorde fel som slog, självklart. Men han försvarade sin privata sfär. Det är en rättighet. Sexuella kränkningar ska aldrig accepteras, oavsett vem som förövar dem. Men i Hyséns fall behöver man, faktiskt, inte göra det till en fråga om homofobi och sammankoppla den med förutfattade meningar om idrottsmäns sätt att vara. Fast det var kanske lockande, vad vet jag.

Det var bra att Glenn Hysén, en ikon för dem som gärna höhöhö-flabbar, invigningstalade på Stockholm Pride. Kanske öppnade det ögonen för dem som valt att aldrig någonsin förstå.

Det är dags att avdramatisera faktumet att Anders faktiskt kan älska Jonas, inte nödvändigtvis Cecilia. Eller till och med kan tycka om dem båda, på d e t sättet.

Idrottsvärlden skulle behöva det. Inte för att resultaten skulle bli bättre, men för att slippa dölja en del av sig själv.

Det är kanske för mycket begärt i en tid av mörkermän och -kvinnor som sitter på sin egen gren i trädet och vägrar att acceptera, men vad som behövs är att någon - en fotbollsspelare, en hockeyspelare eller en friidrottare - vågar och orkar ta första steget ut ur den svenska garderoben.

Det behövs bara att en berättar för omvärlden om sig själv, sin läggning. Jag vet bara inte vem som ska ta steget.

Det skulle blåsa ett tag som det alltid gör här hemma, men jag är övertygad om att frågorma och tyckandena och de rena idiotierna skulle tyna bort snabbt.

För hur intressant är det egentligen att Pelle är bög? Att tända på någon av sitt eget kön är inget märkligt. Det påverkar exempelvis inte hur du tänker eller springer.

Ju mer vi talar om allas lika värde oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning, desto snabbare inbillar jag mig att vi kommer ett litet steg närmare den historiska dagen när en idrottsman eller -kvinna säger som det är, förhoppningsvis med en axelryckning, och blir en förebild för dem som fortfarande inte kan vara den de är bara för att de ibland befinner sig i ett omklädningsrum.

Och vips, så skulle du och jag och Glenn Hysén få en (idrotts)värld som är lite varmare, lite mer sympatiskt.

Men framför allt utan lögner om något som borde vara självklart 2007.

På banan:

  • Susanna Kallur. VM-temperaturen stiger. Sannas 12.75 på Götagalans 100 meter häck var ett besked om bättre tider .
  • Dala-Järna IK. Efter derbysegern mot Korsnäs ligger laget fyra i division 3. Generationsväxlingen har blivit en succé.
  • Mattias Ekström. Med tre tävlingar kvar leder Ekström DTM-serien - trots omotiverat mycket strul.
  • Gabriel Öberg-Bustad. Bragemittbacken var lysande i höstpremiären mot Brynäs borta.

Bänkade:

  • Fotbollsdårarna. Det allsvenska mötet mellan Hammarby och Malmö FF i onsdags avbröts under tio minuter. Återigen var det dårarna som förstörde festen.
  • Fotbollsgalan. Det är länge sedan nu, men - Marta! Hon förbigicks här, hemma i Brasilien har hon nu fått sitt fotavtryck på Maracana-stadions Walk of fame. Precis som Garrincha, Pelé och Ronaldo.

Eftersnack:

  • Du och jag och Glenn Hysén var, för den som glömt, Micke Syds inofficiella VM-låt förra året. Den slog, tyvärr, aldrig.
  • På www.myspace.com/meandtheguitar hittar du en röst som är fantastisk.
  • "Pim-Pim" Johanssons favoriträtt är "bearnaisesås med potatisgratäng och en köttbit". Jag trodde att jag var ensam om det.
  • Till sist: Ett land som invaderats av Foppatofflor kan inte kallas för civiliserat.

Mer läsning

Annons