Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERGMAN - varje lördag En bild ljuger aldrig

Annons

En bild säger, som det brukar heta, mer än tusen ord och den ljuger aldrig. Tror du mig inte, titta på Hans Jax fantastiska karikatyr, så förstår du mig.

Jan Simons - och Mora IK:s - elitseriekostym är på tok åt alla håll.

Oändliga ärmar på den pösiga kavajen och byxor så långa att de når från Smidjegrav ner till Vikarbyn.

Inte ens klubbdirektörens vita träskor med kurbits och extra hög klack, levererade från Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs, syns. Nånting är fel.

På påskaftonen var Moras långa vandring i det som skulle kunna kallas dödskuggans dal över.

Det tröstlösa traskandet i en, i många stunder, ointressant näst högsta serie förvandlades på 60 effektiva spelminuter till ett väldigt elitserieparty.

Jan Simons fick dra på sig festblåsan.

Han hade väntat i 29 år på Återkomsten. Efter ett år som Morakanslist rasade nämligen laget ur landets högsta serie. Jan Simons har slitit ut ett gäng träskor sen dess.

Han har gått mycket i sin envishet. I förbundets korridorer för att få till en spetsad allsvenska och därefter en superallsvenska, bland spelare i hopp om värvningar eller räddade kontrakt och till sponsorer för att sälja drömmen om ett Mora IK i elitserien.

Jan Simons är fortfarande på väg. Till skillnad mot andra 57-åringar med nån form av direktörstitel på visitkortet funderar han inte på att rycka i pensionsfallskärmen, ta sin portfölj och säga "fortsätt jobba" för sista gången.

Allting har ju bara börjat.

Ishockeyn är hans liv. En gång center i Sollerön, alltid en player.

Fast nu är arenan på sitt vis en annan.

Jan Simons, Birgittas make och tvåbarnspappa, dessutom centerpolitiker, är inte 25 år länge. Det har han själv konstaterat.

Men ser man honom i ögonen möter man en man med glöd.

Jan Simons är en stor eldsjäl. Kanske en av de allra, allra sista i sitt slag.

Frågan är om Simons, vald till Årets ledare för andra gången av landets hockeyjournalister, klarar allt det han har klarat förut?

Värvningar, ishallsfrågor, sponsorslicket... Det heter att "kostymen växer".

Mora IK blir ett storföretag på orten. Omsättningen kommer att dubblas, från 15 till 30 miljoner kronor. Minst. För det krävs en organisation med kunskap - och vilja.

Jan Simons kan inte vara Mora IK. Även om han vill och har orken och kunskapen. Ingen tjänar på att en stark personlighet och hand ska styra allt.

Men ta inte mina ord för allvarligt. Jag är inte den som sitter inne med svaren på livets alla gåtor; om jag vore den mannen skulle jag lösa dem, inte skriva om det jag känner och tycker.

Vad jag vet är att Jan Simons är en bestämd man.

Ögonen igen. Han har en blick som man inte sätter sig upp emot.

Och de som känner honom eller har gått i debatt med honom vet att han är rak, inte åt det kompromisslösa hållet, men alltså rak. Och envis.

Jag gillar den typen av människor.

qqq

Till sist: Jan Simons ska inte förväxlas med Kiss-Gene Simmons.

Simmons har längre tunga, men Simons är giftigare.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons