Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman: Svennis och andra ögonblick

/

Annons

Och jag vet inte vad du tänker på, men jag tänker på turerna om Svennis hit och dit och slutligen till Manchester City. Jag tänker på vad han ska göra där, med en spelartrupp med - senast jag räknade - 15 kontrakterade spelare och Hasse Backe som assisterande tränare.

Borde han inte slappna av i stället? Prova viner i Toscana? Låta sy upp snajdiga italienska kostymer? Ta en dragspelskurs hos Tord Grip?

City och Svennis kan gå hur som helst, men förmodligen överraskande bra. För Sven-Göran Eriksson, mannen med guldbyxorna från Torsby i djupaste Värmland, har med ett klubblag inte slutat sämre än åtta på 30 år.

Statistik kan i och för sig vara förbannad lögn.

Men ändå.

***

Svenska skidlandslaget är ett inferno. Att följa turerna kring Thobias Fredrikssons vara och inte vara i blågult har varit som att kastas in i ett klassiskt avsnitt av Dallas där alla jäklas med alla och fiender oftast är förklädda till vänner.

Det har varit konstiga krav, ledare som inte vågat vara ledare, skitsnack och gnäll.

En soppa, helt enkelt.

Som alltid i skidförbundet, känns det som.

***

"Så lagen åker alltså ur serien direkt?!?", sa Nicholas bestört.

"Ja", sa jag, "de sämsta rasar ur, även om det kostar mycket, mycket pengar".

Vi satt och tittade på Copa America på en bar vid femte avenyn i New York och pratade idrott.

"Här åker ingen ur proffsligorna, oavsett hur kassa lagen är", konstaterade min nyfunne vän, som efter jobbet nere på Wall Street om kvällarna alltid dyker upp på baren, som jag, mot alla odds, glömt namnet på, men som varje måndag serverar alldeles sanslöst goda kycklingvingar med chilisås till vrakpris, det minns jag tydligt, för att kolla på idrott, helst baseboll, på storbilds-tv:n i hörnet in mot toaletterna.

Han glömde att säga att inga lag heller flyttas upp - om inte ligan behöver fler lag för att få in mer stålar.

Vissa vill ha en stängd (hockey)liga även i Sverige; man pratar om att det skulle gynna dem som vill investera i (evenemangs)arenor som visst ska vara räddningen för allt och alla, att man vågar satsa fullt ut.

Men grundbulten i idrott är att förlorare är förlorare - och att det kostar att förlora.

"Det är nog själva idén med idrott", sa Nicholas och tillade:

"Trots allt."

***

Körde in i Söderås och slogs, som alltid, av det fantastiska sceneriet: Siljans djupblå vatten, de lika gröna som djupa skogarna, de röda stugorna med vita knutar . Ett vykort, som det brukar heta.

Ringde en stund senare Tomas Harant, 29-årig slovakisk landslagsback som är Mora IK:s senaste nyförvärv, och efter många om och men förstod jag att han just kommit till Dalarna och faktiskt inte riktigt visste var han befann sig, vilket inte är så särskilt konstigt, för är det någonstans man kan gå vilse, så är det i Mora.

Han lät glad, sa att det lilla han sett av gatulivet verkade fint och att tiden i MIK säkert blir bra.

Kom han samma väg som jag till Siljansmetropolen, när solen dessutom stod högt och asfalten blänkte i värmen, inbillar jag mig att han nog faktiskt tror sig ha kommit rätt.

***

Läser någonstans att ex-premiärministern Tony Blair ofta talade med Manchester United-managern Sir Alex Ferguson för att få råd. Det är fascinerande. Som om Fredrik Reinfeldt skulle ta hjälp av . eh, "Liston" Söderberg. Ungefär.

***

Mediamannen Calle Norlén skrev en gång att det är stake i de amerikanska vädergudarna.

Han har rätt.

Jag förstod det fullt ut när åskvädret rullade in över New York och New Jersey och Weather Channel visade knallröda kartor över området med feta "danger"-skyltar påhängda och plan efter plan blev försenat från Newark och stressen blev större och blixtarna hårdare och säkerhetskontrollen tuffare och kontokortet inte längre fungerade.

Jag ringde Josefsson från en mynttelefon vid gaten och skrek ut min ångest inför de åtta timmarna i oväder över Atlanten.

Josefsson lyssnade, Josefsson la på.

- Att ringa någon mitt i natten är alltid lika populärt, eller hur .?

Ah, svängigt dalmål! Rösten visade sig tillhöra Henrik Wallén, gammal bandymålvakt från Falun.

Och i stället för att prata om den galna thunderstormen utanför fönstren, pratade vi om Stefan Birath och Falu BS, om Göran Hellman och Jonas "Storken" Östh i Grängesbergs BK och om Karlsbyhedens IK - mitt i stressen på gigantiska Newark Liberty Airport.

Det kändes en smula lustigt. Men väldigt tryggt.

***

Och nu bröt solen fram genom molntäcket.

Tillbaka på redaktionen, som sagt.

På banan:

  • Sebastian Hohenthal. Förra helgen tog Moraföraren sin första seger i den brittiska F3-segern. Det är större än vad vi faktiskt kan ana.
  • Annika Andersson. Ludvikakanotisten har en fantastisk säsong bakom sig. Nyligen togs hon ut till VM i tyska Duisburg i augusti.
  • Mattias Ritola. Den 20-årige Leksandsforwarden från Borlänge får redan i höst chansen i AHL-laget Grand Rapids Griffins. Tala om revansch för den turbulenta säsongen 2006-2007.
  • Stora Tuna IK. Lena Eliasson, Emma Engstrand och Anna Mårsell - Borlängeklubben dominerar den svenska VM-damtruppen i Kiev i augusti.

Bänkade:

  • Kalle Dalin. Leksandsorienteraren missar världsmästerskapet efter misslyckade VM-test. Det var inte vad den sympatiske europamäsaren från 2004 hade räknat med.
  • Cykeldopningen. Cykel och dopning hör ihop, verkar det som. Inte en dag utan nya avslöjanden, inte en dag utan att sportens rykte ytterligare solkas.

Eftersnack:

  • Semesterns stora stjärnkik: Eddie Murphy, Central Park, New York, 070621. I sista avsnittet av världens bästa tv-serie, Sopranos, får du veta varför Journey från nu är mitt favoritband forever.
  • Hockeyns silly season är verkligen ett nöje att följa .
  • Ulf Lundell i sitt lysande Sommar-program: "När ska sossarna börja kalla sig de nya moderaterna?".
  • Till sist: Parkeringsvakter lappar numera bilar i Grängesberg. Det är ett lika stort upphov till ilska som gruvnedläggningen 1989.

Läs Bergmans Blogg! Klicka här!

Mer läsning

Annons