Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berggren hade ingen koll på ekonomin

Annons

Skatt betalade spelarna bara på det kraftigt rabatterade priset - inte förmånsvärdet.

"Sponsringsavtalet" med Kopparstaden är en av flera punkter där BS inte redovisat korrekt för skattemyndigheten, avtalet med en av stans största bilfirmor om leasingbilar för bara 1 000 kronor månaden är en annan.

Dessutom fick storstjärnorna Sergei Obuhov och Valeri Grachev svarta löner - pengar som bokförts som "inköp av material" eller som kommit från den oredovisade försäljningen av varmkorv.

I går inleddes rättegången mot förre sportchefen och vice BS-ordföranden Jan-Åke Berggren i Svea hovrätt. Han har själv överklagat tingsrättsdomen på sex månaders fängelse för grovt skattebrott.

Visste Jan-Åke Berggren att de uppgifter som Falu BS bandy lämnade till skattemyndigheten var felaktiga och ofullständiga?

- Ja, hävdar kammaråklagare Gun-Britt Ström, som menar att Berggren ägnat sig åt "aktiva skattebrott" och varit den som ensam förhandlat villkor och förmåner för spelare och sedan sett till att de fått betalt. Hon vill att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

- Nej, hävdar hans försvarare Per Borgblad, som vill att hovrätten ogillar åtalet mot hans klient eller - om hovrätten finner att han är skyldig - inte dömer honom för grovt skattebrott eller till fängelsestraff.

Berggren, som efterträdde sin tidigare försvarsadvokat Hans Peter Brattberg på posten som ordförande för Falu BS 1994, vittnade själv i går om hur dålig koll han hade på ekonomin, och hur mycket han förlitade sig på människorna runt om honom i klubbledningen - som han säger också kände till hur det fungerade med ersättningar och löner.

- De ryska avtalen fick jag ärva. Det var inget som jag hittat på, säger Jan-Åke Berggren.

- Ekonomin var inte mitt jobb. Jag sysslade med bandy.

Förundersökningen om Falu BS bandys grova skattebrott togs upp av Gun-Britt Ström igen i höstas, efter att Jan-Åke Berggrens nye försvarare Per Borgblad fått tag i anteckningar där dåvarande ordföranden Bo Andersson antecknat de olika "svarta" ersättningar som lagets ryska spelare fått.

- Jag påstår att Bo Andersson haft insikt och kunskap om de förmåner spelarna haft. Han har spelat en större roll än vad tingsrätten funnit, hävdar advokat Borgblad, som åberopade anteckningarna som bevisning.

Kammaråklagare Gun-Britt Ström tillmäter dock de nya uppgifterna en marginell betydelse.

Ett flertal vittnen, involverade i klubbledningen under Berggrens tid, ska höras när rättegången fortsätter på torsdag och fredag.

Flera av dem fick en släng av sleven i tingsrättens dom för att de känt till förmåner och löner utan att göra något åt det, även om de inte åtalades för något brottsligt.

Alla är de bandytokiga falubor som på grund av sin kärlek till sporten jobbat ideellt för Falu BS - precis som Berggren.

Men det är han ensam som kämpar för att slippa fängelse-straff.

Fakta om stjärnornas avtal
Två ryska storstjärnor, Sergei Obuhov och Valeri Grachev, tjänade överlägset mest av BS-spelarna. Deras avtal med BS-bandy bestod av:

q Fri bil nio månader om året.

Gratis lägenhet plus gratis hushållsel året om.

12 000 kronor nettolön i månaden under spelsäsong.

7 000 kronor nettolön i månaden under speluppehåll.

En gratis flygresa om året tur och retur Ryssland.

Som jämförelse kunde unga nyförvärv få ersättning i form av fritt boende.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons