Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bengan" är självkritisk

Annons

- Nu vill jag ha snabbhet och glädje, det var ju förfärligt att vi hamnade i deras tempo. Det brukar vara tuffa tag, grishandboll, och vi har aldrig vikit undan. Men det blev en snäll match som de styrde, sade förbundskaptenen efter en natts grubblande på förlusten mot Slovenien i den andra VM-matchen.

- Vi är för sociala. Men nu gäller inte millimeterrättvisa och gamla meriter längre.

- Min coachning har inte fungerat. Jag vill förstås att alla ska vara delaktiga, få fram sina åsikter men ibland måste man vara en mer auktoritär ledare. Det gäller nu.

På onsdagen skrev han in 20-årige VM-debutanten Kim Andersson i truppen. Därmed kan det bli oförväget, ungt, djärvt skytte i landslaget.

Det var bestämt i förväg att denne lovande, kanske redan mogne VM-spelare, skulle spela.

Men i vilket skede var oklart för utomstående.

- Jag vill ha in något nytt, det rör om i grytan.

Handbollslandslaget behöver inte be om ursäkt precis. Tretton medaljer av fjorton möjliga i OS-, VM- och EM under Bengt Johanssons ledning är facit som bedövar.

Men början på VM i Portugal har inte liknat något annat. Finslipningen före med tre förluster, en oavgjord och en seger i landskamperna mot Jugoslavien, Frankrike och Island var inte det som handbollslandslaget brukar bjuda.

Vi backar tretton år. Året är 1990, månaden januari. Några veckor återstår till Bengt Johanssons första VM som förbundskapten.

Sverige förlorade mot Danmark.

''Stanna hemma'' skrev en kvällstidning.

Men biljetterna var redan hämtade. Och genrepet i Bercyhallen i en turnering i Paris väckte ljuva tankar, som blev verklighet. VM-guld.

Nu kan man skriva ''kris 2003''. Kanske lite överdrivet så tidigt i turneringen. Men, en vinst mot Egypten, en förlust efter svagt spel mot Slovenien bådar inte gott.

- Allt runt VM har varit osäkerhet. Vi förlorade matcher, att Stefan Lövgren blev pappa var det mycket skriverier om, och nu virussjukan i laget. Men det är inga bortförklaringar.

- Det har varit fel på mitt ledarskap. Men nu är det slut med sociala byten. Alla ska ge allt vad de kan. TT

BO HARMBY

Mer läsning

Annons