Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyn gör som hockeyn?

Annons

Om något av de två förslag som just nu finns ute på remiss hos klubbar och förbund går igenom blir det i bandy som i ishockey:

Även de sista lagen får möjlighet att kvala sig kvar.

Tävlingskommitténs ordförande Sven Karlsson bekräftar att förslagen finns men är personligen mycket tveksam till en förändring:

- Jag tycker att lag som vinner en serie ska ha möjlighet att gå upp utan kval.

Motivet till den föreslagna förändringen är att steget mellan division 1 och allsvenskan är för stort, att allt för många lag har gått upp utan att vara av allsvensk kvalitet och därför åkt ur direkt.

- Men enligt den statistik jag tagit fram är det inte så. Lag som gått upp från ettan har ofta hängt kvar, säger Karlsson som själv plockat fram statistik från de senaste 15 säsongerna.

Enligt de förslag som nu är ute på remiss hos de allsvenska klubbarna, division 1-klubbarna och distrikten, ska enligt det ena de fyra sista lagen i allsvenskan spela kvar, enligt det andra de två sista.

Om det blir en förändring eller inte kommer troligen att beslutas på Svenska Bandyförbundets årsmöte i mitten av juni.

- Vi har visserligen ett extra årsmöte dagen före SM-finalen men till dess lär ett eventuellt förslag att ta ställning till inte bli färdigt.

- Nej, att vi skulle kunna ta ett beslut redan om en dryg månad tvivlar jag starkt på, säger Karlsson.

Då, på det extra årsmötet i Uppsala, kommer i stället beslutet om bandyns nya övergångsbestämmelser att tas. De bestämmelser som är en direkt konsekvens av "Buskqvist-fallen" i höstas.

Det var då övergångspengar för kontraktslösa spelare försvann från bandyn genom Riks-idrottsförbundets skiljedom.

Fotbollförbundets jurist Krister Malmsten som satt med i skiljenämnden i Buskqvist-fallet har för övrigt också varit med och arbetat fram den nya övergångsbestämmelserna

När det gäller bandyns seriesystem tror Sven Karlsson att en annan förändring kommer före slopad nedflyttning från allsvenskan.

- Antalet division 2-serier kommer att minska till åtta åttalagsgrupper. I dag finns det för många division 2-lag som inte håller klassen.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons