Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balterna som kämpar för Mora

Annons

- Den här satsningen har pågått i drygt ett år och hittills upplever vi att klubben haft nytta av den, säger Björn Wrahme, som blivit kontaktperson mellan Mora och balterna.

Hittills har det gått riktigt bra för Moras litauer.

Ieva Sargautyte ligger tvåa i D 21 E. Samma placering har Simonas Krepsta och Indré Valaite i H 18 E respektive D 20 E.

Darius Saoleckos och Diana Vosyliute kämpar på i H 21 AL och D 21 E.

- Vi är verkligen nöjda, samtidigt som möjligheten att springa för Mora ger oss en bra chans att utvecklas som orienterare, säger Diana Vosyliute.

Björn Wrahme berättar att det var för två år sedan som planerna började ta form att förstärka klubben med löpare från Litauen. Genom kontakter visste de flera duktiga orienterare som ville springa för klubben.

- Tanken var att främst förstärka på damsidan så att Maria Bergkvist fick ett bra lag till kavlarna. Samtidigt har vi totalt sett haft ett glapp på orienterare mellan 20 till 25 år, säger Björn Wrahme och berättar att det fanns en diskussion i klubben om det skulle vara rätt att engagera dessa nyförvärv.

Poängen är att ingen av balterna tänkt sig flytta till Mora. Några av dem har aldrig ens besökt Mora.

De tävlar för klubben i samband med ett antal helger under säsongen.

- Visst, det fanns en rädsla att det att de bara skulle komma hit och utnyttja klubben ekonomiskt. Därför var det viktigt att de också skulle få göra rätt för sig. Det löste vi genom att de får plantera plant i skogarna utanför Mora under sju till åtta dagar om året. På så sätt bidrar de ekonomiskt till sin egen satsning, säger Björn Wrahme.

- Det faktum att de inte bor i Mora är inte så konstigt eftersom detta liknar andra exempel där klubbmedlemmar bor eller studerar på andra orter men tävlar kvar för klubben, säger Björn Wrahme.

Samtidigt är det ingen av förstärkningarna från Litauen som på sikt kan tänka sig flytta till Mora.

- Mora är den för liten ort. Det ligger för långt norrut och är för kallt, förklarar Diana Vosyliute, som bor i Litauens näst stad Kaunas med 400 000 invånare. De övriga bor i Villnius med 650 000 invånare.

Men samtliga visar baskunskaper om Mora.

De svarar nämligen snabbt rätt på frågor som: Vad heter loppet mellan Sälen och Mora? I vilken by tillverkas Dalahästen?

Men ingen av dem skulle kunna tänka sig åka Vasaloppet.

- Nej, det är alldeles för jobbigt, säger Simonas Krepsta.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons