Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda flyr ansvaret i Falu BS

Annons

I går hölls den andra rättegångsdagen i Svea hovrätt mot förre vice ordföranden och sportchefen i BS bandy, Jan-Åke Berggren. Förutom Berggren hördes tre vittnen, den tidigare ordföranden i BS bandy Bo Andersson, och två bokförare.

Kammaråklagare Gun-Britt Ström anser att Berggren ensam är den som bär ansvar för de grova skattebrotten, men själv pekar han ut förre ordföranden Bo Andersson som insatt i de spelaravtal och ekonomiska förhållanden som BS haft.

- Han har haft full insyn och en ganska klar bild av varje spelares kontrakt. De var inga hemligheter för honom som ordförande, sade Jan-Åke Berggren.

Skriftliga avtal för BS-spelarna fanns, men de är sedan länge spårlöst försvunna.

- På vems initiativ slängdes avtalen? frågade åklagaren.

- Vet inte, svarade Berggren.

Berggrens försvarare Per Borgblad, som åberopar anteckningar om "svarta" spelarersättningar som Bo Andersson noterat, gick hårt åt den förre ordföranden. Andersson sade att han inte kände till ryssarnas så kallade "nettolöner", men Borgblad hävdade att han visst gjort det, baserat på de anteckningar Andersson gjort.

Men Andersson stod fast vid det han hela tiden sagt, han har tillsammans med bokföraren gjort sitt bästa för att reda ut den "soppa" han upptäckte.

- Min första reaktion var att bara gå därifrån. Jag vet inte varför jag tog tag i det, men jag tänkte "vi måste ordna det så gott det går". Men jag kände mig som en idiot som hoppat på uppdraget som ordförande, sade han.

Bo Andersson påmindes av rättens ordförande om att han inte behövde svara på frågor vars svar skulle innebära att han medgav brottslig handling.

Men kammaråklagare Gun-Britt Ström anser inte att ansvaret för skattebrotten förändrats till att gälla fler än Berggren.

- Vad var syftet med anteckningarna? frågade hon Andersson.

- Att försöka betala rätt skatt.

- Var det något skumt med dem?

- Nej, svarade Andersson. Min avsikt var bara att det skulle bli rätt.

Båda bokförarna hördes i går, den ena efterträdde den andra på posten. Båda berättade att de kände till hur förmånsvärde fungerade, ingen av dem hade sett några avtal. Båda sade också att Berggren inte ville att BS skulle redovisa förmånsvärde där och då, men i stället göra det senare, när ekonomin var bättre.

Den ekonomiansvarige hördes i tisdags. Hans insats var närmast obefintlig, enligt alla inblandade. I hovrätten mindes han nästan inget alls.

BS ekonomi 1997-1998 var en gnisslande karusell som knappt gick runt trots presentkort, oredovisade korvkassor, och räkningar som låg på hög. Vilka som skulle betalas bestämde Berggren, och inte Andersson, det är båda bokförarna överens om.

Högst på priolistan stod skulder till bussbolag och de två ryska storstjärnorna Obuhov och Grachev.

När de sistnämnda började pressa Berggren om innestående löner visste han att morgondagens match riskerade bli en protestuppvisning om de inte fick betalt, när bussbolaget hörde av sig visste han att resan till nästa bortamatch var i fara.

- Vi måste betala, annars visar de sitt missnöje på isen, förklarade Berggren.

Det var en obegripligt pressad situation som löste sig ur hand i mun. Allt handlade om att ha ett topplag i bandy - och Obuhov och Grachev var instrumenten för att uppnå målet.

- De är världsspelare. Så har vi gjort för att behålla dem, sade Berggren.

I dag avslutas rättegången.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons