Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckstedt jagar guld på Sold

Annons

Stora framgångar. Men en titel som Linköpningssonen verkligen trånar efter är ett SM-guld på linjeloppet. Som junior vann han JSM-linjen 1993. Men som senior har han inte fått till det i SM.

- I tempo och stafett har jag SM-guld, men jag har alltid velat ha en mästerskapströja i linjeloppet. Förutom känslan att ha vunnit SM betyder tröjan lite mer publicitet, säger Magnus när vi når honom i Cardiff där han numera bor.

I fjol var han nära när SM avgjordes i värmländska Sunne. Men nära räknas som bekant inte. Magnus fick stryk av Nordic-Bianchi-åkaren Jonas Holmqvist efter en rafflande spurt mellan de två.

Blir det en repris i år? Svaret får vi på midsommarafton.

Men Magnus har klart deklarerat att inte kommer att vara lika snäll i spurten om scenariot upprepas.

- Nej, det kommer jag inte att vara. Nu är det allt eller inget som gäller. Jag kommer att köra efter de internationella reglerna. Man måste få skuffas lite i en spurt, menar Bäckstedt.

Magnus Bäckstedt har varit cykelproffs i nio år. På dessa nio år har han bara kört på Sollerön en enda gång, SM 2000, då han blev tvåa efter Stefan Adamsson. Och då som i fjol blev han slagen i en spurt.

- Som ungdom körde jag många gånger på Sollerön. Men sedan jag blev proffs har det inte passat, säger han.

Om det blir en spurtuppgörelse på midsommaraftonen, finns det en sak som oroar Magnus lite, nämligen att spurtrakan är lite för kort.

- Jag vill ha en längre spurt, minst 300-400 meter. På Sollerön är den lite för kort, säger han.

När Magnus kör hemma i Sverige representerar han Kopparbergs CK. Men Magnus, och de andra proffsen, har möjlighet att köra i sina respektive proffsstalls dress.

- Är man överens med den svenska klubben får man köra i stallets dräkt. Det är en ny regel i år, säger SM-tävlingarnas chefskommissarie Michael Andersson.

SM på Sollerön och Scandinavien Open i Vårgårda längre fram i sommar blir de enda tävlingarna som Magnus kör hemma i Sverige den här säsongen.

Men mellan de två tävlingarna väntar de största uppgifterna under hela året, Tour de France, som startar i början av juli, och OS i Aten i augusti.

1998 vann Magnus Bäckstedt en etapp av den franska klassikern. Något som han är ensam svensk om. Då tävlade han det franska GAN-stallet.

- Det var länge sedan, så nu är det dags för en ny seger i Touren, säger Magnus.

Till sist. Du tillhör en av storfavoriterna till SM-guldet. Vilka tror du blir svåraste utmanarna?

- Min stallkompis i Alessio-Bianchi, Marcus Ljungqvist. Sedan killarna i det nordiska Bianchi-stallet. Tomas "Gotland" Lövkvist kan också köra fort. Det finns många som kan vinna, avslutar Magnus.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons