Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

<b>SKID-SM i IDRE</b> I dag tas truppen till VM ut

Annons

Det är sagt, men inte definitivt spikat, att sex herrar och lika många damer ska få åka till VM bland de "vanliga" åkarna.

Dagens SM-tävlingar i Idre, 15 km (F) för herrar och 5 km (F) för damer, kan komma att ha en avgörande betydelse för vilka som får de sista VM-biljetterna.

- Det är klart att vi i vår bedömning främst kommer att se till vad åkarna presterat tidigare under säsongen. Men i vissa fall kan dagens lopp ha en avgörande betydelse, ja, medger Jan Palander.

Vilka åkare som redan är klara vill han inte säga.

- Du får inte ur mig några namn, hur än du gör, säger han och flinar stort.

Men att det på herrsidan återstår att fylla upp truppen med en-två åkare får vi i alla fall ur honom.

En kvartett kan känna sig helt säker: Per Elofsson, Mathias Fredriksson, Anders Södergren och Jörgen Brink.

På damsidan är Jenny Olsson, Elin Ek och Mariana Handler givna, säkert också Lina Andersson som visserligen knappt tävlat den här säsongen, men vars grundkapacitet är stor.

I övrigt är det mera öppet.

Med tanke på hur säsongen gestaltat sig, kan landslagschef Palander inte vara annat än belåten.

Sverige har tagit fyra världscupsegrar (Mathias Fredriksson, Jörgen Brink, Mikael Östberg och Peter Larsson), och totalt 13 "pallplaceringar" hittills den här säsongen.

- I september var jag lite bekymrad, det ska erkännas. Jag tittade på fjolårets siffror, och visste att Per varit sjuk och inte att räkna med på några månader. De senaste säsongerna har landslaget varit beroende av hans framgångar, säger "Palle".

Men verkligheten ville annat. Peter Larsson vann sprinttävlingen i Düsseldorfs världscuppremiär, och sedan har det bara rullat på för de svenska längdåkarna.

- På sprintsidan har vi dominerat stort, helt fantastiskt. Bland de "vanliga" åkarna har Mathias Fredriksson varit vår spjutspets. Kul är också att se vilket kliv Jenny Olsson tagit. Men det finns onekligen mycket att glädja sig över som landslagschef för längdåkarna, menar "Palle".

Hur ser du på siffrorna som kom för ett par veckor sedan, att allt färre ungdomar väljer längdåkning?

- Jag har sett de där siffrorna, men ställer mig också lite frågande till dem. Men skulle det vara så att det är så, tror jag att våra framgångar under hösten/vintern, med den massmediala uppmärksamhet, kan bidra till att motverka det till viss del. Sedan är det klart att vi också måste sätta till andra saker, säger Palander.

Med landslagets stora framgångar ökar också pressen på åkarna inför VM. Hela skid-Sverige kräver medaljer.

Hur många medaljer ska Sverige ta i VM för att landslagschefen ska vara nöjd?

- Vi tog fyra medaljer i Lahtis för två år sedan. Tangerar vi den siffran nu är jag nöjd, sett till vilka förväntningar vi har på oss.

Är det bättre med fyra silver- och bronsmedaljer än exempelvis bara ett VM-guld?

- Skulle fyra åkare lyckas ta medalj i VM, så visar det naturligtvis på att vi har en bra bredd, vilket skulle vara positivt i sig. Men på något vis är det ändå alltid guldet man är ute efter, det får bli mitt svar på din fråga.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons