Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

<b>ÖVRIG IDROTT</B> Krisen slår hårt mot Giovanni

Annons

- Jag tänker definitivt inte sluta som boxare. Men just nu känns det väldigt frustrerande, nästan hopplöst, säger han.

Anledningen till Giovannis problem: Sedan årsskiftet ligger proffsboxningen i Danmark så gott som helt nere. Den har blivit en bransch i akut kris.

Den ene promotorn, Anders Wester, har redan hunnit avveckla mer än halva sitt stall. Från Team Palle har över huvud taget inte visats ett livstecken.

Alltihop beror på att danska tv-bolag helt tycks ha tappat intresset för dansk boxning efter en höst med mycket dåliga tittarsiffror.

De sänder i stället från de stora galorna ute i världen med någon av de bästa danskarna i ringen.

Sedan årsskiftet har exempelvis Team Palle, för första gången på många år, inget kontrakt med något tv-bolag. Och kedjan av konsekvenser är logisk:

Utan tv-pengarna blir det inga galor och vare sig Giovanni eller hans stallkompisar får några matcher.

Utan matcher, inga inkomster för vare sig promotor eller boxare.

Kedjan är logisk, men för Giovanni och hans karriär är den naturligtvis förödande.

- Men jag ligger lågt åtminstone någon månad till och ser vad som händer. Sedan den senaste matchen i november har jag dock inte hört ett ord från Palles. De verkar ha lagt locket på, säger Giovanni.

- Men helt klart är det omöjligt att arrangera en gala utan tv i dag. De vanliga publikintäkterna täcker ju bara en bråkdel av kostnaderna. Vissa galor har det bara varit ett par hundra åskådare i hallen.

För någon dag sedan antyddes dock att säsongens första gala kan vara på gång, men detaljerna var diffusa och om nytt tv-avtal har inte sagts ett ord.

Några planer på att ge upp den karriär som hittills pekat spikrakt uppåt har inte Giovanni. Men om vägen går via Danmark i fortsättningen är osäkert.

- Visst finns det andra alternativ. Men det är för tidigt att prata om dem ännu. Det kan vara lite känsligt. Jag vill, som sagt, avvakta och se vad som händer i Danmark...

Italien och USA kan dock vara mycket tänkbara alternativ om kontraktet med Palle upphör att gälla, vilket det kan göra efter tre månader utan någon match.

Giovanni är inte okänd i något av landen och hans namn finns redan i några promotorers anteckningsböcker.

- För tillfället tränar jag på egen hand hemma i Borlänge och håller mig i bra form. Jag kan bara hoppas att det löser sig på något sätt.

- Men visst känns det hopplöst ibland. Som det är nu kan jag ju inte göra någonting för att påverka min egen situation, utan bara vänta och se.

Det tänker han att göra ytterligare en tid.

Men händer inget ganska snart med dödläget i Danmark, är det nog i Italien, USA eller möjligen Tyskland hans framtid finns.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons