Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ax längtar till big air-cirkusen

Annons

21-åringen från Malung är regerande världscupmästare i grenen, som helt enkelt går ut på att göra ett hopp, från en ramp, på snowboard.

De flesta gånger byggs en hoppramp upp mitt inne i en stad, vilket lockar en annan typ av publik än som vanligtvis besöker skid- och brädtävlingar i bergen.

- Jag har ju kört världscupen i halfpipe också, men tycker att big air är roligare, på grund av att vi tävlar i städerna. I vinter ska vi tävla mitt inne i Moskva och i somras var jag i Thessaloniki i Grekland. Det var 30 grader varmt och de hade fraktat dit konstsnö och det kom 30 000 och tittade. Det blir en annan känsla än att tävla i naturen och folk som aldrig sett snowboard förut kan få möjlighet att titta. Man har ofta publik på träningarna och då kan man lägga in nåt kul för publiken, som ett baklängeshopp, säger Ax vid en pressträff i Stockholm.

I fjol var målet att vinna världscupen. Löftet infriades och därför ser Ax VM som ett större mål för den kommande säsongen.

- Jag kom tvåa i VM för två år sedan, så det vore kul att vinna nu. Jag kommer att köra de flesta världscuptävlingarna, men målet är inte att vinna världscupen. Jag vill också uppnå mycket annat i snowboard, som snygga bilder åt sponsorerna. Jag kan faktiskt uppskatta en bra bild lika mycket som en seger.

Sommaren ägnades åt bad och sol och ledighet. Men också åt träning.

- Fast jag är inte sån som ger mig ut och springer en mil, säger han och får skrattande medhåll av landslagskompisarna. I stället kör jag en hel del simhopp och studsmatta. Och så lite innebandy med kompisarna. Det blir mycket lek.

- Det gäller att ha så pass mycket muskler så man kan ta en smäll, men annars är kroppskontrollen viktigast.

Hopplatån i världscupen är 15-17 meter hög. En krasch i landningen kan ställa till stora skador.

- Men jag är inte räddare än någon annan. Jag har redan slitit av ett korsband i knät och har nu inget korsband utan kör med ett skydd. Jag fick en hjärnskakning förra säsongen, men har fått en ny hjälm till i år. Det gäller att köra avslappnat och med förstånd, då händer det inte så mycket. (TT)

INGELA AHLBERG

Mer läsning

Annons