Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgörandets stund är inne

Annons

Nu är avgörandets stund inne för de orienterare som vill vara med i hemma-VM i Västerås 11-19 september.

Under torsdag till söndag, med tre tävlingar på fyra dagar, avgörs VM-testerna i Köping (i dag och på lördag) samt Tyresö (söndag).

- Efter det spikar vi truppen definitivt, säger Marita Skogum, förbundskapten för damerna, som tillsammans med herrkaptenen Göran Andersson presenterar VM-laget kommande tisdag.

Två löpare, Emil Wingstedt och Jenny Johansson, har redan fått klartecken från förbundskaptenerna, men om övriga platser blir det en tuff kamp.

VM-truppen får maximalt bestå av sju herrar och sju damer.

- Min grundtanke är att ingen löpare springer både sprint och långdistans i VM, eftersom dessa tävlingar avgörs dagarna efter varandra.

- Det är så tufft om platserna på herrsidan att vi kan ställa upp med utvilade löpare där alla har mycket bra medaljchans, och då ska vi utnyttja det, säger Göran Andersson.

Innan de två återstående VM-disciplinerna, medeldistans och stafett, finns en vilodag i programmet.

När Sverige tog VM-guld i herrstafetten i fjol hade Göran Andersson sparat en löpare (Mattias Karlsson) som kom helt utvilad till stafetten och blev stor segerorganisatör.

- Samma tankar finns förstås den här gången, och det kan bli en löpare som får uppdraget att vara reserv på alla de tre individuella distanserna och sedan har som huvuduppgift att springa i stafetten, säger Andersson.

Marita Skogum kan mycket väl tänka sig att låta någon dam springa både sprint och långdistans och det kan mycket väl bli så att hon inte låter sju löpare springa i VM.

- Vi får se vad testerna visar. Det är samma upplägg som i VM på lördag och söndag, med dubbla sprintlopp, kval och final, på lördag och sedan en tuff långdistans på söndag.

Brasilien toppar fotbollsranking

Så här ser listan ut: 1) Brasilien, 849 poäng, 2) Frankrike, 809, 3) Spanien, 790, 4) Argentina, 774, 5) Tjeckien, 762, 6) Holland, 747, 7) England, 732, 8) Mexiko, 731, 9) Italien, 728, 10) Turkiet och USA, 719...20) Sverige, 685.

Mer läsning

Annons