Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Kullman flyttar

Annons

Men nu flyr herrseniorerna, en efter en, och klubben som blivit bortskämd med framgångar får nu slåss om placeringarna bakom toppskiktet.

Senast i raden att lämna IFK Hedemora är Marcus Kullman som kommande säsong representerar IFK Umeå.

Han är den tredje som lämnar IFK efter fjolårssäsongen. Tidigare har även Tobias Bengtsson och Jamie Stevenson gjort samma sak.

Och så här har det sett ut de senaste åren. Från och med 2001 har nio etablerade herrseniorer lämnat IFK. Tom Quayle har till och med gjort det två gånger. Han lämnade IFK inför 2001, kom tillbaka mitt under säsongen för att sedan återigen röra på sig inför 2002 års säsong.

En av IFK:s största framgångar på senare tid var åttondeplatsen i Jukolakavlen år 2000. I dag finns inte någon av de åtta löparna kvar i klubben. Av laget som tog SM-silver i fjol återstår bara Urban André.

Är det slut på IFK-orienteringen?

- Nej, tvärtom. Visst är det tråkigt att vi har tappat så många duktiga killar, men det skapar också nya möjligheter. Nu får våra egna juniorer större ansvar, liksom de seniorer som vi faktiskt har kvar, säger Börje Johansson, ordförande i klubben.

Vad beror alla förluster på?

- Det är egentligen inte så konstigt. De flesta har studerat i Borlänge och när de läst färdigt har vi i Hedemora inget att erbjuda. Det är ganska naturligt att de söker sig till andra orter, säger Johansson.

Vad gäller den senaste förlusten, Marcus Kullman, så hoppas IFK på att få tillbaka honom inom en snar framtid.

- Marcus ska bo i Umeå i ett och ett halvt år. Efter det har han sagt att han ska söka sig till Dalarna igen. Vi får hoppas att det blir så och han är välkommen tillbaka till Hedemora.

Kan vi räkna med några nya namn i truppen inför den kommande säsongen?

- Vi ligger tämligen lågt på den fronten, men visst har vi lite tentakler ute.

På damsidan är det klart att danskorna Helene Hausner och Dorthe Skovlyst inte kommer att springa för Hedemora i år. Båda har skrivit på för Spring Cup OK i Danmark.

- I stället har vi fått Rachel Edler, en duktig engelsk tjej. Hon kanske inte håller samma klass som Rose-Marie Forslund, men vi kommer definitivt att få stor nytta av henne i vårt damlag, säger Johansson.

Ett damlag där även Linda Sjögren, Kristin Backåkers och Elenore André utgör en del av stommen.

Till helgen ska Hedemora-orienterarna träffas vid en så kallad Hemvändarhelg.

- Då ska vi diskutera vilken målsättning vi kan ha inför säsongen 2003. Självklart kan vi inte räkna med sådana framgångar som vi har haft på slutet. Men om ett par år ska vi nog kunna ha ett riktigt starkt herrlag igen, säger Johansson.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons