Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att vinna här är stort"

Annons

- Att vinna Tjejvasan är stort, det är en speciell tävling, säger Emelie.

Många tips pekade mot ytterligare en norsk seger genom rutinerade Elin Nilsen.

Men 88 mil i bil från hemmet i Mo i Rana var inte den bästa uppladdningen. Elin fick nöja sig med en fjärde plats i sin första start i Tjejvasan.

- Jag hade planerat att vinna. Men i dag var jag chanslös. Jag får väl skylla på den långa resan, sa en inte allt för nedstämd Elin innan hon satte sig bilen för en ny 88-milafärd mot hemmet i nordnorge.

Nu kom den 14:e upplagan av Tjejvasan att bli en uppgörelse mellan Emelie Öhrstig och Antonina Ordina.

Ett tag såg det som om de skulle få sällskap av sensationen Anna Elffors, Bergeforsen. Anna var ett tag ikapp de två, men tvingades släppa. Anna fick nöja sig med en fin tredje plats.

- Det var tur att det var lättvallat i dag för jag hade inga ledare med mig från Bergeforsen, så jag fick valla själv, säger Anna som i går åkte till Slovenien för att köra militär-VM. Anna är nämligen officer i försvaret.

Duellen mellan Emelie Öhrstig och Antonina Ordina blev aldrig någon duell i ordets rätta bemärkelse.

Emelie som också är en duktig cyklist plockade fram sina taktiska kunskaper från cykelsporten. Och mot det vapnet hade Ordina inget att sätta emot.

- Visst har jag haft nytta av att vara cyklist. Taktiken var att sätta in rycket innan vi kom in på upploppet. Det brukar jag lyckas bäst med även i cykeltävlingar, säger Emelie.

Och taktiken lyckades. På upploppet hade Emelie även tid att ta emot segerkransen av kransmasen Mikael Hedh.

- Jag hade inte förväntat mig det här, men hoppats. Jag har lite svårt att känna sån där riktig lyckokänsla i vanliga fall. Men de sista 100 metrarna var jag riktigt glad, säger Emelie.

Som tävlingscyklist förstår man att Emelie gillar tävlingformen masstart även inom skidåkningen.

- Ja, jag är bäst när det är masstart. Jag är ganska explosiv, menar Emelie.

Tvåan Antonina Ordina däremot har inte mycket till övers för masstartslopp. Ändå leder hon långloppscupen, FIS Marathon Cup.

- Nej, masstart är inte min grej. Idag försökte jag rycka, men det gick inte. Ändå är jag snabbare nu än tidigare. Men jag var inte tillräckligt snabb för att slå Emelie, säger Ordina som ändå var nöjd.

- Det var ju bra att de svenska pengarna stannade i Sverige, säger hon och syftar på prispengarna.

Segrarinnan Emelie Öhrstig är som bekant en duktig tävlingscyklist, både landsväg och mountainbike med bland annat två nordiska mästerskap på meritlistan. Och chansen finns att hon kan bli något så speciellt som en dubbelolympier. Alltså medverka i både vinter och sommar OS.

- Ja, tanken går inte att slå bort. Det vore lite speciellt, säger hon.

Rent åldersmässigt är det inga problem. Emelie är bara 23 år. Nästa sommar OS går i Aten 2004 och vinter OS i Turin 2006. Då bör Emelie vara i sina bästa år, både som skidåkare och cyklist.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons