Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årjes vill att Falun/Borlänge söker skid-VM tillsammans

Annons

- Jag är fullständigt övertygad om att det behövs någonting nytt och någonting bättre om vi i Sverige ska ha en chans att få VM en gång till, säger Årjes.

- Det går inte att komma dragande med samma gamla koncept en gång till. Det misslyckades ju att få VM 2005. Sedan dess har Falun dessutom fått ett halvtaskigt eller dåligt rykte som backarrangör.

- Första förutsättningen för att vi ska ha en möjlighet att få ett VM igen är förnyelse, ett helt nytt tänkande, säger Mats Årjes.

Han säger det med bland annat sin erfarenhet efter att ha arbetat intensivt med Åres lyckosamma kampanj för alpin-VM 2007.

- Jag arbetade i stort bsett dag och natt med det projektet i ett år.

- Det var Åre som sökte formellt men i praktiken var det faktiskt hela Jämtland, säger den avgående förbundsdirektören.

Mats Årjes är inte ensam om sin uppfattning:

- Jag vet att exempelvis min efterträdare som förbundsdirektör, Jan Larsson, också delar den. Och han har oerhört stor erfarenhet av hur den internationella skidvärlden ser ut i dag.

Exakt hur en gemensam ansökan skulle se ut, vilka nya delar den skulle innehålla, kan inte Mats Årjes de några detaljerade exempel på just nu.

- Det finns så många tänkbara möjligheter. Att arrangera tävlingar i både Falun och Borlänge är inte alls omöjligt. Men det finns så mycket annat än hur spåren ser ut och hur mycket backarna lutar som är viktigt för att få ett VM i dag.

Att Holmenkollen sannolikt också söker skid-VM 2009 tycker Årjes inte ska avskräcka falun och Borlänge från att söka.

- Det handlar inte om vilka motkandidater man har. Det viktiga är att fokusera allt på hur det egna konceptetet ser ut. Och det är nödvändigt med ett bredare koncept än det Falun visat fram.

Mats Årjes i mångas öron säkert kontroversiella utspel kom vid hans sista uppdrag som förbundsdirektör för Skidförbundet i går.

Han pratade i samband med att arrangörerna för Dalarnas fyra stora skidevenemang i vinter presenterade sig och sina idéer för näringslivet i Falun och Borlänge.

Det var Tomas Jons från total-SM i Idre, Rolf Hammar från Vasaloppet Håkan Rystedt från världscuparrangörerna i Borlänge och Kaj Hansson från Svenska Skidspelen som från samma scen berättade om en skidvinter som blir en av de mest intensiva på länge i Dalarna.

Troligen en av de längsta också med tanke på att almanackan visar 23 mars när stafetterna i skidspelen avgörs.

- Men det kommer att finna snö, försäkrar skidspelsgeneralen Kaj Hansson.

Om den sedan räcker till alla planerade kringengagemang vet förstås ingen när det handlar om en tidpunkt när vanligtvis smältvattnet börjat rinna och första flyttfåglarna närmar sig.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons