Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arewång närmare checken

Annons

Den femte av sex deltävlingar i Elitserien avgjordes söder om Härnösand, och det på rejält svårorienterade banor.

- Jag försökte ta det försiktigt, men gjorde ändå en rejäl miss redan på andra kontrollen, säger Arewång, som snurrade rejält och blev upphunnen två minuter av Gunilla Svärd innan hon fann den luriga skärmen.

- Därifrån har vi varit tillsammans i stort sett hela vägen, men jag kunde aldrig drömma om att mitt lopp skulle räcka till att bli tvåa bakom Gunilla i dag, säger Karolina, som med sex sekunders marginal petade ner Leksands Elin Dahlstedt till tredjeplatsen.

Nu är det upplagt för en rafflande avslutning på lördag. Då väntar en långdistansbana där det tillämpas parstart, och löparna sedan går ut på olika slingor. Sista paret ut blir där ettan och tvåan, Arewång och Svärd.

- Min taktik blir att försöka springa lite på säkerhet, säger Arewång, som vann elitserien 2000, och även då var i ledningen inför sista deltävlingen.

- Men då var det mycket tightare. Nu ska jag inte behöva riskera att missa den här chansen. På långdistans är det inte lika många som kan vara med i toppen, säger Arewång, som i vår varit säkerheten själv varje gång det handlat om långa banor.

Så vem vinner elitserien?

- Det gör jag, säger hon självsäkert.

- Men jag kommer säkerligen inte att vinna deltävlingen på lördag, för som sagt, jag ska springa lite på säkerhet.

Bakom Arewång och Svärd finns ytterligare en kandidat till totalsegern, Jenny Johansson, Ulricehamn, men hon ligger efter en femteplats på torsdagen hela 32 poäng efter Arewång.

Om det var välbekanta landslagslöpare i topp i damklassen, var det desto mer oväntad toppkvintett bland herrarna. Anmärkningsvärt är att alla de fem första herrarna noterade sina bästa elitserieplaceringar någonsin.

Segrade gjorde 26-årige Peter Hemmyr, Södertälje-Nykvarn, men välbekant med Norrlandsterrängen efter att ha växt upp i Umeå, som han lämnade inför den här säsongen.

Lika överraskande tvåa var Anders Åkerman, Malung.

- Det här är det bästa jag gjort i elitserien, och jag är helnöjd med placeringen, säger Anders, som efter att ha startat tidigt tog hand om ledningen och sedan fick vänta i över en timma innan Hemmyr straffade Malungslöparens tid. Skillnaden i mål var 1.21 till Hemmyrs fördel.

Åkerman var 14:e i senaste elitserietävlingen, och har sin bästa placering i tävlingen från premiäråret 2000, då han blev tia i en deltävling. Nu avancerade han från 35:e till 16:e plats totalt inför lördagens final i Örnsköldsvik.

Totalsegern på herrsidan lär ryssen Mikhail Mamleev, tävlande för Blekingeklubben Orion, ta hand om, trots stora problem på torsdagen. Mamleev misslyckades i förmiddagens kval och hamnade utanför eftermiddagens finalfält.

Nu gjorde det inte så mycket, eftersom de värsta konkurrenterna också sprang dåligt, så ledningen är 46 poäng före Johan Näsman, Lidingö, inför finalen.

OLA GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons