Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets största värvning

Annons

Marian Hossas kontrakt löper fram till den sista januari, totalt blir det 23 matcher i MIK-dressen. Om det blir någon förlängning kunde inte Jan Simons säga.

- Det sista transferfönstret stänger 31 januari. Om det blir någon förlängning med Marian kan jag inte svara på.

Att Mora nu knutit till sig Ottawas Marian Hossa måste ses som den mest spektakulära värvningen i NHL-lockoutens spår. Helt i klass med Peter Forsbergs intåg i moderklubben Modo. Men i det fallet var övergång mer väntad.

Marian Hossa kom femma i NHL:s poängliga förra säsongen med 82 poäng på sitt konto. Året innan svarade han för 80 poäng.

Och att tränaren Harald Lückner var nöjd med sin nye världsspelare gick inte att ta miste på.

- Jag frågade en kompis om vilken typ av spelare Marian är. Han är komplett blev svaret, säger tränaren Harald Lückner.

Moratränaren Harald Lückner kom i kontakt med Marian redan 1997. Harald var då kapten för det svenska juniorlandslaget. I Slovakiens motsvarighet återfanns både Rastislav Pavlikovsky och Marian Hossa.

- Marian var otroligt bra redan då, säger Harald.

Rastislav och Marian tog sedan steget över till NHL. För Rastislav gick det så där på andra sidan Atlanten. Marian blev en stor stjärna.

När Rastislav tröttnade på NHL-livet plockade Harald honom till HV 71 där han då var tränare.

Paret Lückner/Pavlikovsky återförenades för ett par månader sedan i Mora IK. Rastislav ville dock ha en kompis med sig till Mora. Det blev Marcel Hossa.

- Där kan man se vad tillfälligheter kan föra med sig. Men hela hockeyvärlden är galen, så det är bara att hänga med, säger Harald med ett leende och tillägger:

- Vi frågade förstås Marcel och Rastislav om de inte kunde få med sig Marian. Men Marian hade redan lovat Trencin sina tjänster, säger Harald.

Men ligan i Slovakien höll inte vad den lovat och Marian blev intresserad av en flytt till Mora.

Efter att Rastislav Pavlikovsky blivit skadad i matchen mot Frölunda åkte han hem till Slovakien. Och där nere på plats har han hållit i kontakten med Marian.

Och i går kunde alltså en glad MIK-ledning konfirmera övergången.

- Det är ju så att om inte Rastislav och Marcel tycker det är roligt här i Mora skulle de aldrig övertalat Marian om att flytta hit, säger Harald.

Nu är det ju så att Marian Hossa inte kommer till Mora och spelar gratis. Men kostnaden för honom kommer inte att belasta Mora IK:s budget. Företagen i Mora har ställt upp med finansieringen.

- Att få ihop finansieringen av Marian var ett av de enklaste uppdrag jag haft. Näringslivet har ställt upp på ett fantastiskt sätt, säger Jan Simons.

Marian Hossa kommer till Mora på måndag för att bekanta sig med killarna i laget och göra sin första träning.

På torsdag debuterar han i bortamatchen mot Modo.

Vilka han kommer att spela med? Jo, brorsan Marcel och Rastislav Pavlikovsky så klart. En ren slovakisk kedja.

- De har alla förutsättningar att lyckas, men vi måste ge Marian lite tid att smälta in i laget. I alla fall tills han hunnit lära sig namnen på de han ska byta med, avslutar Harald Lückner.

Moraledningen kunde också meddela igår att Rastislav Pavlikovsky skrivit kontrakt för resten av den här säsongen.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons