Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen VM-poäng

Annons

- Äntligen lyckades vi plocka våra första VM-poäng, menade teamchefen Pavel Janeba efter rallyt. Men det satt hårt åt. Och lättare blir det inte i fortsättningen, så vi får fortsätta att jobba på bilarna.

Rallyt blev mycket äventyrligt för deltagarna. Det började redan på första delsträckan, som fick avbrytas och strykas på grund av att det var allt för mycket publik allt för nära rallyvägen.

Efter strykningen lyckades man få publiken att ta större hänsyn till riskerna, och resterande sträckor kunde fullföljas.

Men det var svåra förhållanden i rallyt. Stundtals lervägar med stora vattensamlingar. Stundtals bergskörningar i tät dimma. Många förare hade svårigheter, och många fick också bryta.

Rallyt var länge en envig mellan finländarna Grönholm och Mäkinen. Men på näst sista specialsträckan körde Mäkinen, som då ledde, av vägen i näst sista kurvan före mål och rullade fyra varv innan bilen fick stopp. Både Tommi Mäkinen och hans kartläsare Kaj Lindström kunde dock stiga oskadda ur sin bil. Men rallyt var naturligtvis slut för deras del.

Grönholm kunde därmed köra vidare mot en säker seger - trodde man. Men någon timme efter målgång diskvalificerades Marcus Grönholm för otillåten hjälp från stallets tekniker i samband med att Grönholms Peugeot haft svårigheter att gå igång på söndagsmorgonen.

Men inte heller Richard Burns, som därpå utropades som segrare, fick behålla segern. Vid efterbesiktningen konstaterades det att han haft ett för lätt balanshjul i motorn, och också han diskvalificerades.

Segern gick då till Fords Carlos Sainz.

Trots alla svårigheter kunde faktiskt alla tre Skodaekipagen den här gången ta sig genom rallyt utan allt för stora problem

Bäst gick det för Toni Gardemeister, som blev femma. Kenneth slutade sexa och tredjeföraren - Gabriel Pozzo - nia.

- Det var mycket starkt att få hela teamet i mål, menade Janeba. Det var bara två märkesteam som lyckades med det.

Det andra teamet var Ford, som plockade placeringarna ett, tre och fyra.

Och Kenneth var också rätt så nöjd med sin insats.

- Dom första två dagarna var jobbiga, men det var inget mot vad det blev tredje dagen, när vi drog upp i bergen. Bilen gick fint, men det var snabbt och farligt, så minsta misstag vi gjorde kunde lett till rena katastrofen.

Och att Peugeot fick två av sina förare diskade hade han inga speciella synpunkter på.

- Jag tycker att tävlingsreglerna är rätt så klara, menar han. Det är bara att välkomna att även Peugeot har att följa reglerna, precis som alla vi andra.

I och med sjätteplatsen fick nu Kenneth sin första individuella VM-poäng, och i märkes-VM blev det två poäng till honom och tre till Gardemeister. Därmed har Skoda avancerat till femte plats i märkes-VM - bara en poäng bakom Mitsubishi.

Kanske kan det bli ytterligare poäng när VM-cirkusen den 13-16 juni fortsätter med det grekiska Akropolisrallyt.

Leder VM gör fortfarande Marcus Grönholm - trots diskningen.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons