Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fick Anna -Karin klartecken

Annons

- Nu känns det skönt att man fått chansen igen. Men jag har valt att hela tiden koncentrera mig på min uppgift i stafettlaget och utgå från att det skulle blir ett klartecken, säger Anna-Karin, när hon på eftermiddagen träffar tidningen utanför förläggningen.

Men vi tar det från början.

Ni såg säkert hur Anna-Karin gjorde en mycket blek insats i söndagens lopp. Efteråt var hon otröstlig och det har tagit flera dagar hon kom över den smällen.

Nu vet vi vad som var en stark bidragande orsak till den bleka insatsen.

Under hela säsongen har Anna-Karin haft problem med luftrören, vilket är vanligt bland skidåkare. För att klara de problemen har hon tagit en speciell medicin, som varit tillåten på tävlingar i världscupen.

Men när det varit dags för OS har det handlat om andra regler. Anna-Karin fick helt enkelt inte använda den medicinen inför söndagens lopp.

Den svenske förbundskaptenen Inge Bråten upptäckte snabbt att det var något som inte stod rätt till med dalkullan.

- Jag har sett på Anna-Karin att hon är i mycket bra form. Det märks bland annat på humör och åksättet under träningen. Därför var det som hände i söndags mycket tråkigt för henne, säger Bråten, som direkt efteråt agerade för att få henne till start igen.

Det första steget handlade om att få fram klara bevis på hur viktigt det är för Anna-Karin att ta den aktuella medicinen.

Det gällde att hitta en så kallat spirometer (andningsapparat). Lösningen blev norska landslagets fysiolog Erlend Hem, som är en gammal vän till Inge Bråten.

- Han hade en spirometer och här gällde det verkligen att utnyttja gamla vänner för att hjälpa Anna-Karin, säger Bråten.

Det visade sig att Anna-Karin hade 20 procent mindre andningskapacitet än vanligt.

Men detta intyg kontaktade den svenska landslagsledningen IOC:s medicinska kommitté för att Anna-Karin skulle få specialtillstånd att använda medicinen.

- Om inte de ger Anna-Karin klartecken blir det Emelie Öhrstig som får ta sista sträckan, förklarade Inge Bråten vid lunchtid.

Men två timmar senare kom klarsignal från Turin.

I det sammanhanget kan man fråga varför inte detta kunde ordnas innan OS?

- Jag förstår frågan, men det har varit så mycket krångel och många turer kring detta att det inte går att förklara. Nu är det huvudsaken att jag får starta, säger Anna-Karin, som under hela fredagen valde att tänka positivt.

- Ända sedan jag i går (torsdag) fick höra att Bråten att han ville ha mig på sista sträckan så har jag koncentrerat mig på loppet. Jag har hela tiden tänkt positivt. Det har varit nog med negativa tankar för min del under detta OS, säger Anna-Karin, som nu kommit tillbaka mentalt efter smällen i söndags.

- Jo, nu känns det mycket bättre, speciellt när jag fick klartecken från IOC. Men i det sammanhanget vill jag starkt poängtera att bara för att jag nu tar den här medicinen så är det inte självklart att jag kommer att göra ett bra lopp. Det är så många faktorer som ska spela inför att man ska lyckas. Medicinen är en del av detta. Nu är det upp till övriga kroppen att hänga på.

Samtidigt vet Anna-Karin att det är en speciell uppgift att åka en sista sträcka i en OS-stafett.

- Jo, det är en sträcka som kräver mycket. Man ska både kunna hänga med konkurrenterna, vara taktiskt och kunna spurta, säger hon.

- Men det kommer att gå bra. Anna-Karin är en mycket snabb och stark avslutare, tillägger Bråten.

Noterbart är att även dalaåkaren Elin Ek kommer att ingår i det svenska laget. Hon åker den andra sträckan i laget där Anna Dahlberg inleder och Britta Norgren tar tredjesträckan.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons