Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en Brageseger

Annons

Det har varit några tunga månader för Prigoda och spelarna.

Efter bortasegern mot Öster tidigt i våras (28:e april) har sviten av segerlösa matcher bara växt.

Inför lördagens Häcken-match var den dystra siffran uppe i tretton - men då kom den äntligen, säsongens andra seger i Superettan.

- Det var länge sen vi kunde glädjas åt en vinst, alltför länge sen.

- Men nu ska vi suga på den här segerkaramellen - i alla fall ett par dagar, säger Sergej med ett stort leende.

Det var inte bara vinsten i sig som var viktig för Brage, utan också det sätt på vilket man tog den här trepoängaren.

Första halvlek var taktiskt sett snudd på hundraprocentig.

Bragespelarna låg helt rätt i försvarsspelet, hade hela tiden press på bollhållaren, så bra press att motståndarna vid ett par tillfällen tvingades från högt offensivt läge, med ett par pass, spela bollen tillbaka till egen målvakt.

- Vi centrerade vårt försvarsspel. Anfallsmässigt skulle vi sen gå lite rakare på mål, berättar Prigoda om det taktiska upplägget.

Brage fick också en smakstart.

Redan i den femte minuten kunde Mattias Östberg nicka in 1-0 på Johan Norells väl avvägda inlägg.

Dryga kvarten senare var det dags för "tvåan".

Löpstarke Jörgen Sundström (hur orkade han med 90 minuter?) drogs ned och Göran Bergort var säker straffskytt (stolpe-och-in).

- Det kändes skönt att gå in till paus med 2-0 i ryggen. Vi behövde inte känna någon press, utan det var bara för spelarna att samla nya krafter.

Hos Häcken var det dock "mungiporna nedåt".

- Utan att förringa Brages insats, de spelade mycket bra, så var det vår sämsta halvlek för säsongen, säger Häckentränaren Jörgen Lennartson.

- Hemmaspelarna jobbade betydligt hårdare, och det kan inte nog betonas.

Underskattning?

- Definitivt inte! Brage hade en hetare vilja och det gav dem en rättvis seger.

- Jag är säker på att Brage hänger kvar om man fortsätter i den här stilen, betonar Häckentränaren.

Häcken kom att äga mer boll i andra halvlek, och kom att sätta mer press på Brages fyrbackslinje. Några rejäla chanser vaskades också fram. Jonas Axeldal, pigg inhoppare, fick bland annat till ett bra skott från nära håll men Gerhard Andersson svarade för en kanonräddning.

Någon minut senare (88:e min) reducerade ändå Axeldal till 2-1 med ett mäktigt skott i ena krysset. Göran Bergort försökte med en bakåtnick nå "Gurra" men Häckenspelaren var snabbare.

- Det blev onödigt spännande. Vi hade ett par fina kontringslägen där vi definitivt kunde ha punkterat matchen med ett 3-0-mål, säger Prigoda.

Även om den kollektiva insatsen ska och bör framhållas en sån här gång fanns det ändå spelare som höjde sig över mängden. Gerhard Andersson agerade med stor pondus mellan stolparna. Det var synd att han inte fick hålla nollan, det hade "Gurra" varit värd.

Fyrbackslinjen imponerande stort före paus. Bra också i andra halvlek även om Häckens långbollar mot slutet vållade en del bekymmer. Mikael Eklund säkerheten själv i mitten.

Mattias Östberg hade flyttats ut på högerkanten på mittfältet och i första halvlek var han kanske planens främste. Kul att Ludvikagrabben också fick göra ett mål. Johan Norell jobbade kopiöst men tog slut i andra och blev utbytt.

Framåt var Jörgen Sundström ständigt på språng. Han sprang på både möjliga och omöjliga bollar. Sundström är i nuläget odiskutabelt Brages bäste anfallare.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons