Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen blev det klart

Annons

Att Vasaloppet skulle få världscupstatus har enligt svenska förbundet varit klart en tid.

Men det officiella beslutet på pränt har låtit vänta på sig, till stor irritation hos arrangörerna i Mora.

- Nu känns det bra. Jag kan förstå att Internationella Skidförbundet (FIS) suttit i en svår situation för att få ihop världscupprogrammet, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.

- Vi är nöjda med programmet, Självklart hade vi önskat att Falun fått en hel helg till sina tävlingar. Men det är ett givande och tagande. Tanken från svensk och norsk sida är att gemensamt göra en nordisk turné, därav anledningen till tävlingarnas placering i programmet, säger Jan Palander i Svenska Skidförbundet.

- Det är positivt att de gett klartecken till att damerna kör 45 kilometer på lördagen och herrarna som vanligt mellan Sälen och Mora första söndagen i mars, säger Rolf.

Under fyra dagar med början 4 mars nästa år kommer det att genomföras fyra världscuptävlingarna i Dalarna. Förutom Vasaloppets två tävlingar lördag och söndag, blir det sprint i Borlänge på tisdagen och så Faluns skiathlon på onsdagen.

- Det här blir ungefär som de tankar jag lanserade tidigare, en Dala Ski-week. Nu ska vi få ihop ett gott samarbete med de övriga arrangörerna, säger Rolf Hammar.

Att Vasaloppet nu får världscupstatus innebär att en hel del nya arbetsuppgifter väntar på -organisationen.

- Som jag ser det måste vi bygga upp en egen världscuporganisation. Men vi är inte rädda för det här. Skulle vi vara det hade vi tackat nej, säger Rolf Hammar.

Att det blir en damtävling på lördagen mellan Oxberg och Mora innebär att man måste hitta andra tider för Barnens Vasalopp och Blåbärsloppet.

- Det är något vi måste diskutera. Vi har en tidsaspekt att ta hänsyn till. Det här är en idrottsplats som 45 kilometer respektive 90 kilometer lång. Så det här blir en ny utmaning, menar Hammar.

När det gäller de speciella reklamskyltar som finns vid varje världscuptävling säger Rolf att man kommit överens muntligt.

- Vi har diskuterat den frågan tidigare. Det är viktigt att FIS och våra samarbetspartners blir nöjda.

När världscupen drar in i Mora kommer trycket från media att bli betydligt större. Centrumkyrkan som varit presscentral i många år i samband med Vasaloppet, kommer troligtvis inte att räcka till.

- Men jag har en plan för det också, säger Rolf Hammar som hoppas att vasaloppskommunerna Mora, Malung och Älvdalen hänger på och tar aktiv del i marknadsföringen.

- Klart är att det här kommer att kosta mer pengar för oss. Men det kommer att bli en härlig utmaning, avslutar Rolf Hammar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons