Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen är Swings fight över

Annons

Med tanke på vad som hänt sedan 1985 borde boxningstränaren Stig Persson få någon slags tapperhetsmedalj. Och i samma veva skulle en pinsamhetsmedalj delas ut till Smedjebackens kommun.

För är det någon förening i Smedjebackens kommun som blivit, milt uttryckt, illa behandlad så är det anrika BK Swing, bildad 1938.

1985 höll Swing till i det gamla badhuset invid Kolbäcksån. Där fick klubben stanna i tre år innan den kördes på porten.

Nästa anhalt blev en lägenhet på Mogaområdet. Men bara i två år.

- Sedan höll vi till i ett parkeringsgarage i Folkets hus, berättar Persson.

Men så fick Swing tillåtelse att göra i ordning ett utrymme i Folket hus källare. Mycket behövdes göras och det gjordes också. Äntligen hade boxningsklubben en egen träningslokal.

Men lyckan blev inte särskild långvarig.

- Efter två år fick vi ge oss av. Det kändes tungt eftersom vi hade lagt ned ett så stort jobb på att göra i ordning där.

Jobsbo skola blev en tillfällig lösning - ett år närmare bestämt.

Sedan blev det faktiskt lite lugnare. BK Swing flyttade in den gamla biografen Grand. Nu verkade allt frid och fröjd. Klubben satte upp boxningsring och verksamheten fick ett lyft.

Men nu ställde ekonomin till bekymmer.

- Hyran blev för hög och vi hade inte råd att vara kvar.

Därmed var cirkusen igång igen.

På nytt blev Jobsbo skola lösningen under ett år. Därefter Stegelbackens skola, också ett år och sedan gick flyttlasset till Vinsboskolan och där är Swing nu inne på andra året.

- Under fyra års tid har vi inte haft någon ring, så killarna har fått åka till Säter eller Borlänge för att få ringträning, berättar Persson.

Allt flyttande har naturligtvis fått negativa konsekvenser.

- Många har slutat och det har varit svårt att få ledare till klubben.

Tur då att Stig Persson inte gett upp, trots alla motgångar.

- Visst har det varit tungt, men också roligt.

Men nu ser det äntligen ut som 19 år års elände får ett slut. Swing kommer inom kort kan flytta in en lokal som också verkar bli en permanent lösning.

- Det är en lokal under läktaren i Bergahallen.

Det handlar om ett samarbete med skolan och så kommer Swing att dela lokalen med dansföreningen Unidos de Ludvikas medlemmar i Smedjebacken.

- Skolan kommer att utnyttja lokalen dagtid och så kommer vi och Unidos de Ludvika att vara där på vardagkvällarna. Så det blir full fart.

Projektet Handslaget bidrar med 53 000 kronor och Smedjebackens kommun skjuter också till en del pengar för att göra ordning lokalen.

- Inom ett par veckor hoppas vi kunna börja träna där.

Persson ser nu ljust på framtiden.

- Nu får vi helt andra förutsättningar. Främst när det gäller träningen. Och så ökar möjligheterna att få tag i ledare och vi kan gå ut och marknadsföra sporten på ett annat sätt än tidigare.

Ett kontrakt ska inom kort slutförhandlas och Stig Persson hoppas att det i kontraktet kommer att stå att Swing får vara i den nya lokalen utan ett betala hyra.

- Det blir ju ingen merkostnad för att vi är där. Lokalen ska ju ändå värmas upp. Möjligen går det åt lite mer varmvatten, säger Persson och tillägger:

- Om det blir så, kan vi istället använda de få kronor vi får in till klubben till den sportsliga verksamheten.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons