Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anja- en tvärilsken segrare

Annons

Janicas pappa Ante Kostelic fick skydda henne.

- Skandal. Jag blir så arg, sade Anja efter hennes andra seger på lika många dagar.

Det är ingen tvekan om att Anja Pärson inför VM skruvat åt de mentala tumskruvarna på konkurrenterna på det mest smärtsamma sätt. På söndagen tog hon en ny superseger i Maribor i slalom och inte minst Janica Kostelic, OS-drottningen som misslyckades på senaste VM, har fått huvudbry.

När Anja vann storslalomen i Cortina för en vecka sedan var Kostelic 1.10 efter Anja. Avståndet exploderade till 2.73 efter lördagens enorma åk i storslalom i Maribor.

Och på söndagen var det samma visa igen i slalom.

Anja var hela 67 hundradelar före kroatiskan efter första åket, en tid som sedan krympte till 18 hundradelar.

- Det är bara att tacka och ta emot. Nu fungerar det mesta, konstaterade söndagens glada vinnare.

Men Anja visade upp ett andra ansikte också.

Det ilskna, irriterade och besvikna.

Orsaken var delar av de kroatiska supportrarna, som tycks vara beredda att ta till det mesta för att hindra Anja från att besegra Janica. Det fanns rödvita klickar, som Anja inte tvekade att kalla huliganer, som redan vid åttatiden på morgonen berusat skränande raglade bort mot målområdet från parkeringsplatserna.

- Jag förstår vad det är för slags folk, sade Anja.

- De är inga representanter för Kroatien och jag är ledsen för Janicas skull och hon är ledsen för min.

Värst var det under andra åket.

Janica hade gjort ett kanonåk och hyllades öronbedövande av den mycket stora publiken, som till nio tiondelar bestod av tillresta kroater.

Sedan var det Anjas tur och det var då som rökbomber tändes i klickar av publiken med följd att tät rök vällde in över pistens nedre del.

- Jag ropade ner i kommunikationsradion om det var okej att starta, för det verkade ju inte gå att köra, sade Anja.

- Men röken tunnades ut och större delen for bort och sedan kunde jag starta.

Redan innan detta hade Anja utsatts för snöbollsattacker när hon åkte upp i sittliften som passerade området där huvuddelen av publiken befann sig.

- Jag träffades av massvis med snöbollar, sade Anja.

Janica Kostelics pappa Ante såg sig till sist tvungen att följa med Anja upp i liften för att färden skulle bli säkrare och fansen hålla sig lugna och sluta kasta.

Men snöbollskriget fortsatte till och med under Anjas andraåk. När hon närmade sig målområdet i sluthanget träffades flera gånger.

- Jag fick säkert fem-sex snöbollar på mig. De träffade benet och det var tur att jag inte fick någon i ansiktet, sade Anja.

Janica Kostelic och Anja Pärson kramade om varandra flera gånger efter åken, bägge överens om att det här är metoder som de båda tar avstånd ifrån.

Nu dröjer det två och en halv vecka innan Anja står på startlinjen igen, i VM i St Moritz.

Hemmaliv i Tärnaby och träning står på programmet, men med tanke på form, självförtroende och åkning som i helgen renderade i tionde världscupsegern, skulle hon helst vilja köra redan i morgon dag.

Fast utan klickar av kroater i närheten. TT

GÖRAN SJÖGREN

Mer läsning

Annons