Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anja byter glaciären mot matjessillen

Annons

u I det somrigaste av landskap firar vår vintrigaste stjärna midsommar.

Badkrukan Anja Pärson har ingen hjälm på huvudet, utan blommor.

För en gångs skull har hon inga pjäxor på sig och i fager Orsatrakt är Alpernas schnitzlar utbytta mot färskpotatis och matjessill.

Men hon är precis nedstigen till sommarlandet, från en sällsynt kall junitillvaro på en högbelägen glaciär i Österrike. Redan har den olympiska silver- och bronsmedaljören testat skidor och skor, utrustning och muskler.

För denna unga tjej med allt högre världstoppsambitioner, gäller det att bortse från den blomstertid nu kommer, skira björkar och att rödhaken sjunger.

Redan har två vinterläger avverkats och ett tredje väntar, snart i Norge.

Ditt liv verkar så kolossalt inrutat, vad saknar du mest?

- Tid, säger Anja direkt. Att få vara för mig själv och med kompisar. Göra det jag vill. Jag missar ju bröllop, dop och fester. Kompisars barn växer upp.

Men är du aldrig helledig, har semester?

- Det kanske är 20 dagar på hela året som jag inte tränar alls. Midsommarafton är en av dem och på semestern tränar jag bara en gång om dagen. Men jag har en kropp som behöver röra på sig. Den mår inte bra annars. Fast det är att kämpa med fysträningen på sommaren.

Vad gjorde du på semestern i år?

- Min pojkvän, Björn Persson, och jag åkte på en vecka till Grekland. Där var vi själva, för vi kände att vi ville vara bara vi två. Det blir ju inte så ofta. Jag kan lätt ligga länge på en strand och sola och pressa, även om jag är en badkruka och inte så gärna hoppar i vattnet. Björn kan inte vara stilla en sekund.

Men hur kopplar du av då?

- Slappar, sover, ser på tv och så har Björn och jag börjat spela tennis. Jag har till och med skaffat tennisskor. Det är jämna matcher.

Bilden av dig som storfiskare, stämmer den?

- Jovisst, men först framåt hösten. Då försöker vi fara på fjället.

Vilken är din målsättning inför nästa säsong?

- Att vinna någon av delcuperna, slalomcupen till exempel, att vinna en storslalomseger och att vinna på VM så klart.

Åre fick VM 2007. Vad tycker du om det?

- Helt enkelt kanon. Våra förutsättningar blir så otroligt mycket bättre. Det blir mer pengar, mer satsning på yngre talanger, mer individuell träning. Truppen blir bredare och kanske kan vi närma oss Österrike i kapacitet.

Din pappa Anders Pärson blir din personlige tränare i år, varför?

- Hans uppgift blir i huvudsak att se till att jag har det jag behöver. Han tränar laget, men de gånger jag behöver så tränar han mig. Att komma i form är en sak, men att hitta det där lilla extra som gör att man bibehåller den. Det är sådant han ska hjälpa mig med.

Hur ska du fira midsommar?

- Jag ska vara med min pojkvän och hans släktingar på en gård utanför Orsa i Dalarna.

Vad tycker du om matjessillen?

- Jodå, det går an. Den kan man äta, säger Anja Pärson.

GÖRAN SJÖGREN/TT

Mer läsning

Annons